Șanse minime ca legea zgomotului să fie aprobată! A primit aviz negativ

1064

Legea care stabilea amenzi de până la 1500 de lei pentru cei care fac gălăgie în apartamente are șanse minime să fie aprobată, întrucât în urmă cu câteva minute, proiectul a primit aviz negativ și de la comisia pentru drepturile omului de la Camera Deputaților (camera decizională).

Anterior, Senatul României adoptase inițiativa legislativ a Uniunii Salvați România, prin care se stabilea limite de zgomot maxim admisibile in locuinte si in institutii publice si amenzi pentru depasirea acestora.

Sectorul4news scria în urmă cu o săptămână, detaliat, despre acest proiect legislative. Asfel, obligația de a măsura nivelul zgomotului ar fi urmat să fie a agentului constatator cu ajutorul unui sonometru omologat si verificat metrologic.

Proiectul prevede de asemenea și majorarea cu jumătate a limitelor amenzilor în cazul repetării contravențiilor. Punctul de vedere al Guvernului a fost negativ, pe motiv că “modalitatea de calcul al nivelului de presiune acustică este nepotrivită, în contextul în care la apariția organelor de ordine publică solicitate prin apelul 112 astfel de activități încetează”.

Citeste și : Amenzi de 1500 de lei pentru cei care fac gălăgie în apartamente! Decizia vine de la Senat

Propunerea legislativă, care a fost adoptată de Senat cu 80 de voturi “pentru”, unul “împotrivă” și o abținere, va fi dezbătută de Camera Deputaților în calitate de for decizional în acest caz.

Potrivit actului normativ, amendat în Comisia juridica și adoptat de plen, constituie contravenție “tulburarea fără drept a liniștii persoanelor din locuințe sau din alte imobile cu funcțiuni echivalente locuirii, între orele 7.00 – 14.00 și 16.00 – 23.00 de către orice persoană, prin depășirea nivelului de presiune acustică de 35 dB, masurat în interiorul locuinței sau al imobilului persoanei vătămate, în camera indicată de aceasta, cu ferestrele închise, ca urmare a producerii de zgomote, larmă, strigăte, țipete ori alte manifestări similare sau a folosirii oricarui aparat, obiect ori instrument muzical”. Tot contravenție constituie depășirea nivelului de presiune acustică de 30 dB în locuințe între orele 14.00 – 16.00 și 23.00 – 7.00, măsurat în condiții similare.

Propunerea legislativă amendată încadreaza tot la contravenții “tulburarea fără drept a activităților desfașurate în clădirile în care funcționează instituții de învățământ, spitale sau alte centre de ingrijire medicală, instanțe de judecată, alte autorități publice centrale sau locale, instituții publice, regii autonome, societăți reglementate de Legea societătilor 31/1990, lăcase de cult, partide sau alte formațiuni politice, organizații guvernamentale ori neguvernamentale, ambasade sau reprezentanțe ale altor state ori ale organizațiilor internaționale de pe teritoriul României, în timpul de funcționare, dacă acesta se încadrează între 7.00 – 23.00, de către orice persoană, prin depașirea nivelului de presiune acustică de 45 dB”. Pentru intervalul orar 23.00 – 7.00, nivelul stabilit este de 35 dB.

Un alt amendament stabilește ca, atunci când măsurarea zgomotului nu se poate realiza din cauze ce țin de caracteristicile mijlocului tehnic, ale procedurii de măsurare sau de natura zgomotului produs, constatarea contravențiilor se va face pe baza propriilor simțuri ale agentului constatator.

Contravențiile referitoare la tulburarea prin zgomot a liniștii publice pot fi constatate nu doar de către ofițerii sau agenții de poliție, ci și de către primar, împuterniciții acestuia, ofițerii, maistrii militari și subofițerii din Jandarmerie, polițiștii de frontieră. “Ma bucur ca senatorii au dat un vot pozitiv îmbunătățirii constatarii acestui tip de contravenții, ca prim pas pentru soluționarea unei probleme a tulburării liniștii publice prin zgomot, cu care se confruntă majoritatea românilor și care afectează calitatea vieții acestora”, a declarat deputatul USR Matei Dobrovie, inițiatorul proiectului, într-un comunicat USR, citat de Hotnews.