Polițiștii vor putea da amenzi de până la 1500 de lei celor care depășesc limitele bunului simț în ceea ce privește gălăgia din apartamente. Decizia a fost luată ieri în Senatul României, care a adoptat o inițiativă legislative a Uniunii Salvați România, prin care se stabilesc limite de zgomot maxim admisibile in locuinte si in institutii publice si amenzi pentru depasirea acestora.
Ce este însă greu de imaginat și de implementat totodată este faptul că obligația de a măsura nivelul zgomotului va fi a agentului constatator cu ajutorul unui sonometru omologat si verificat metrologic. Ne imaginăm așadar cum fiecare echipaj al Poliției va avea în mașină un astfel de aparat pe care să-l poată folosi în cazul în care vor avea sesizări pe acest subiect, pentru ca mai apoi să dea amenzi de pana la 1.500 de lei.
Proiectul prevede de asemenea și majorarea cu jumătate a limitelor amenzilor în cazul repetării contravențiilor. Punctul de vedere al Guvernului a fost negativ, pe motiv că “modalitatea de calcul al nivelului de presiune acustică este nepotrivită, în contextul în care la apariția organelor de ordine publică solicitate prin apelul 112 astfel de activități încetează”.
Propunerea legislativă, care a fost adoptată de Senat cu 80 de voturi “pentru”, unul “împotrivă” și o abținere, va fi dezbătută de Camera Deputaților în calitate de for decizional în acest caz.
Potrivit actului normativ, amendat în Comisia juridica și adoptat de plen, constituie contravenție “tulburarea fără drept a liniștii persoanelor din locuințe sau din alte imobile cu funcțiuni echivalente locuirii, între orele 7.00 – 14.00 și 16.00 – 23.00 de către orice persoană, prin depășirea nivelului de presiune acustică de 35 dB, masurat în interiorul locuinței sau al imobilului persoanei vătămate, în camera indicată de aceasta, cu ferestrele închise, ca urmare a producerii de zgomote, larmă, strigăte, țipete ori alte manifestări similare sau a folosirii oricarui aparat, obiect ori instrument muzical”. Tot contravenție constituie depășirea nivelului de presiune acustică de 30 dB în locuințe între orele 14.00 – 16.00 și 23.00 – 7.00, măsurat în condiții similare.
Propunerea legislativă amendată încadreaza tot la contravenții “tulburarea fără drept a activităților desfașurate în clădirile în care funcționează instituții de învățământ, spitale sau alte centre de ingrijire medicală, instanțe de judecată, alte autorități publice centrale sau locale, instituții publice, regii autonome, societăți reglementate de Legea societătilor 31/1990, lăcase de cult, partide sau alte formațiuni politice, organizații guvernamentale ori neguvernamentale, ambasade sau reprezentanțe ale altor state ori ale organizațiilor internaționale de pe teritoriul României, în timpul de funcționare, dacă acesta se încadrează între 7.00 – 23.00, de către orice persoană, prin depașirea nivelului de presiune acustică de 45 dB”. Pentru intervalul orar 23.00 – 7.00, nivelul stabilit este de 35 dB.
Un alt amendament stabilește ca, atunci când măsurarea zgomotului nu se poate realiza din cauze ce țin de caracteristicile mijlocului tehnic, ale procedurii de măsurare sau de natura zgomotului produs, constatarea contravențiilor se va face pe baza propriilor simțuri ale agentului constatator.
Contravențiile referitoare la tulburarea prin zgomot a liniștii publice pot fi constatate nu doar de către ofițerii sau agenții de poliție, ci și de către primar, împuterniciții acestuia, ofițerii, maistrii militari și subofițerii din Jandarmerie, polițiștii de frontieră. “Ma bucur ca senatorii au dat un vot pozitiv îmbunătățirii constatarii acestui tip de contravenții, ca prim pas pentru soluționarea unei probleme a tulburării liniștii publice prin zgomot, cu care se confruntă majoritatea românilor și care afectează calitatea vieții acestora”, a declarat deputatul USR Matei Dobrovie, inițiatorul proiectului, într-un comunicat USR, citat de Hotnews.