Începe războiul pe taxa de salubritate din sectorul 4. Lupta se mută la tribunal

1830
Gunoi
FOTO: stirileprotv.ro

Mult contestata taxă de salubrizare instituită la nivelul sectorului 4 a ajuns subiect de dosar la Tribunalul București.

Trei consilier USR le cer judecătorilor să anuleze hotărârile Consiliului Local al Sectorului 4 pe acest subiect, întrucât în opinia lor, taxa de salubrizare ar încălca nu mai puțin de 10 legi!

Acest proces a fost deschis la începutul acestei săptămâni, după cum susțin reprezentanții USR sector 4 pe pagina lor de Facebook. „Luni, 19 martie, USR Sector 4, prin consilierii săi, Mihaela Murgoci, Cristi Matache si Guilhem Moulin, au depus la Tribunalul București o acțiune de anulare a Hotărârii Consiliului Local Sector 4, nr. 347/18.12.2017, prin care au fost stabilite noile sume de plată pentru taxa de salubrizare. USR Sector 4 consideră această hotărâre nelegală, deoarece încalcă nu mai puțin de 10 legi și acte normative aflate în vigoare, la data emiterii ei.

Citește și: UPDATE: Noi sume de plată au fost stabilite pentru taxa de salubrizare în sectorul 4

Instituirea actualei taxe de salubrizare trebuie anulată deoarece considerăm măsura abuzivă și discriminatorie pentru cetățenii de rând, prin stabilirea unor cuantumuri diferite de preț, pentru același serviciu prestat, în funcție de veniturile declarate de fiecare cetățean. Fără o bază legală se dovedește hotărârea și în cazul mediului de afaceri, stabilindu-se, în mod pur arbitrar și fără un calcul economic al costurilor reale, cuantumul de 80 RON / sediu social, indiferent dacă există activitate sau nu, putându-se ajunge la taxarea unei firme cu 960 RON / an, fără să fi produs nici un pic de deșeuri. Așa se susține mediul de afaceri în Sectorul 4?! Pe lângă aceste motive, de bun simț, se numără și altele mai tehnice ce țin de autorizarea SC ADP4 SA să execute astfel de servicii de salubritate sau neintroducerea unor prevederi din forma adoptată, în proiectul inițial care a fost pus în dezbatere publică la data de 21.09.2017, cetățenii ne putând să își exprime opinia cu privire la acele prevederi. Dar de ce să mai conteze părerea cetățenilor, pentru domnul Primar Băluță, când PSD si sateliții săi politici au majoritatea în Consiliul Local și trec toate proiectele lor de hotărâri, pe principiul “pentru că putem”, atât de îndrăgit de PSD?”, scriu reprezentanții USR.

Citește și: Taxa de salubritate, majorată cu 140% în Sectorul 4

Sectorul4news a solicitat și punctul de vedere al primăriei pe acest subiect, iar reacția autorității locale a fost tranșantă. „Toți consilierii locali ai sectorului au avut acces neîngrădit la informațiile și fundamentările legale ce au stat la baza emiterii acestei taxe în deplină legalitate. În acest moment, instituția noastră nu a fost înștiințată cu privire la procesul la care vă referiți, ceea ce înseamnă că nu putem să exprimăm un punct de vedere cu privire la conținutul actelor respectivului dosar”, spun reprezentanții primăriei.

Rămâne de văzut însă care va fi părerea judecătorilor chemați să decidă dacă taxa de salubrizare este sau nu conformă cu legislația în vigoare. Din răspunsul primăriei se pare că da, reprezentanții USR Sector 4 sunt de altă părere. Portalul de știri Sectorul4news va urmări acest caz și vă va ține la curent cu evoluția lui.