Primarul Nicușor Dan anunța în toamna anului trecut că administrația va cumpăra 20 de micro-centrale pe care să le pornească în mijlocul iernii. Însă, acest lucru nu s-a mai întâmplat, iar bucureștemii au tremurat de frig în locuințe.
Acum, Primăria Capitalei iar spune că vrea să achiziționeze cele 20 de micro-centrale promise anul trecut. La ce puncte termice ar fi amplasate acestea, în cazul achiziției?
Citește și: Parcul Tineretului, locul în care Nicușor Dan a pus Revoluția din 1989 la coșurile de gunoi!
În ultimii ani, iernile nu au fost prea plăcute pentru bucureșteni, care au tremurat de frig în apartamente și nu au avut apă caldă din cauza numeroaselor avarii la sistemul de termie centralizat. De aceea, Primăria Capitalei a spus că vrea să îmbunătăţească funcţionarea a 20 de puncte termice cu ajutorul micro- centralelor, pe care le-a promis încă de anul trecut. Tronsoane importante din reţeaua de termoficare au o vechime mai mare de 40 de ani.
Nicușor Dan a propus Consiliului General al Capitalei să adopte în ședința de joi, 30 martie, un studiu de fezabilitate pentru amplasarea de micro-centrale la 20 de puncte termice din București pentru a îmbunătăţi sistemul de termoficare. Proiectul a fost aprobat, astfel că Primăria Capitalei va întocmi o documentație de atribuire și va lansa o licitație pentru cumpărare și pentru servicii de montaj a micro-centralelor.
Micro-centralele sunt sisteme de cazane care vor înfierbânta apa, astfel încât, atunci când intră în schimbătorul de căldură din punctul termic, ea să aibă temperatura optimă pentru încălzirea și furnizarea de apă caldă menajeră. Punctele termice la care vor fi montate echipamentele sunt cele cu funcționare deficitară și în care nu au existat limitări tehnice.
Sectorul 1: PT Radu Beller, PT 2 Piața Victoriei, PT Știrbei Vodă PT 4 Aviației
Sectorul 2: PT Ramuri Tei, PT 1, 2,3 și 4 Cheile Zănoagei și PT Luncșoara
Sectorul 3: PT 1,3 și 4 Labirint
Sectorul 4: PT Livada Nouă
Sectorul 5: PT 9,10 și 11 Mărgeanului
Sectorul 6: PT 4/10, PT 7 și PT 8 Virtuții
De la momentul lansării licitației, sistemele ar urma să fie predate către beneficiar și puse în funcțiune în 30 de săptămâni, mai exact în șapte luni și jumătate, iar valoarea totală a investiţiei este estimată la 134 de milioane de lei, cu TVA. Ceea ce înseamnă că ele vor fi funcționale cam la finele iernii din sezonul 2023/2024!