STB a făcut primul pas pentru reluarea circulației tramvaielor pe Șoseaua Olteniței, care se poate realiza în următorii 2 ani!

9329

Societatea de Transport București a făcut primul pas pentru reluarea circulației tramvaielor pe Șoseaua Olteniței, întreruptă de la începutul lunii mai. De atunci, tramvaiele nu mai circulă pe tronsonul Piața Sudului-Terminal Romprim, cu o lungime de circa 2,5 km.

În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de licitație ce are ca obiect ”Substație modulară tip container”. Valoarea totală estimată a achiziției este de 14.940.000 de lei, echivalentul a puțin peste trei milioane de euro. Locul de executare este Unitatea STB SA – Secția RES – Substația Nițu Vasile din Sectorul 4 al Capitalei.

Citește și: 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Semnificația istorică a acestei zile – evenimentele din 1918

Pentru participarea la procedura de achiziție, media cifrei de afaceri anuale a ofertantului pe ultimii trei ani (2019, 2020, 2021) trebuie să fie de minimum 14.940.000 de lei, reprezentând valoarea celui mai mare contract subsecvent. De asemenea, se solicită executarea de lucrări de tipul specificat. Ofertantul va prezenta un număr de contracte lăsat la latitudinea acestuia cu livrări de produse similare efectuate în ultimii trei ani, raportat la termenul limită pentru depunerea ofertelor, din care să rezulte că a furnizat produse similare cu cele care fac obiectul achiziției, a căror valoare a fost de minimum 14.940.000 de lei.

Garanția de participare este de  149.400 de lei. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 9 ianuarie 2023, ora 15:00. Oferta trebuie să fie valabilă până pe 9 aprilie 2023.

Directorul general al STB SA, Adrian Criț, a precizat că achiziția este necesară pentru a se relua circulația tramvaielor pe Șoseaua Olteniței, de la Piața Sudului la Terminalul Romprim.

Pe aici, tramvaiele nu mai circulă încă de pe 2 mai 2022. La acea dată, a izbucnit un incendiu la Piața Sudului, mai exact la substația Nițu Vasile. Atunci, incendiul a condus la întreruperea tensiunii rețelei de contact în zona Piața Sudului, ducând la blocarea circulației tramvaielor liniilor 1 și 10 și a troleibuzelor liniilor 73 și 76.

Ulterior, circulația mijloacelor de transport a fost restabilită parțial. Astfel, troleibuzele și-au reluat circulația pe traseul de bază, iar tramvaiele au revenit pe Șoseaua Olteniței, însă doar pe tronsonul cuprins între Piața Sudului și Șura Mare (Cimitirul Bellu). Pe celălat tronson, dintre Piața Sudului și Terminalul Romprim (fosta Întreprindere de Motoare Diesel, situat la ieșirea din București spre Popești Leordeni) nu circulă nici acum tramvaiele.

Pe acest tronson a fost introdusă linia navetă de autobuze 610, care să preia fluxul de călători. Aici linia de tramvai este modernizată, iar calea de rulare este separată de partea carosabilă cu garduri.

Vestea proastă este că locuitorii din zonă vor mai avea de așteptat până vor putea să circule din nou cu tramvaiul pe Șoseaua Olteniței, pe tronsonul cuprins între Piața Sudului și Terminalul Romprim, care are o lungime de 2,46 km și numără cinci stații. Asta pentru că în anunțul de licitație se precizează faptul că durata contractului ce se vrea a fi încheiat este de 24 de luni (2 ani)!!!

Totuși, având în vedere că un termen mai scurt de punere în funcțiune este un criteriu punctat la licitație (așa cum am arătat mai sus), lucrarea ar putea fi finalizată mai repede.