1 Decembrie, Ziua Națională a României. Semnificația istorică a acestei zile – evenimentele din 1918

4019

Pe 1 Decembrie se sărbătorește Ziua Națională a României. Este ziua în care a avut loc cel mai important eveniment din istoria poporului român, Marea Unire.

Pe 1 Decembrie 1918 a avut loc Adunarea de la Alba Iulia, în care s-a votat în unanimitate unirea regiunilor Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș cu România.

Citește și: S-a dat ordinul de începere a lucrărilor de anvelopare termică la blocurile din Sectorul 4, ce vor fi reabilitate cu fonduri europene din PNRR

Începând din 1 august 1990, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, Parlamentul României a hotărât proclamarea zilei de 1 Decembrie ca Zi Națională a României. Ziua de 1 Decembrie este declarată zi liberă legală, motiv pentru care românii sunt așteptați la paradele militare. Cele mai cunoscute parade sunt cele de la Arcul de Triumf din București și cea de la Alba Iulia.

Cine a făcut Marea Unire

În dimineața zilei de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, peste 1.228 de delegați, împreună cu peste 100.000 de suținători, îmbrăcați în straie de sărbătoare și cu tricolorul în piept, s-au îndreptat către Sala Unirii, numită pe vremuri Sala Cazionului, pentru a decide unirea Transilvaniei cu România.

Manifestația a început prin discursul lui Gheorghe Pop de Băseşti, preşedinte al Adunării Naţionale, care a amintit marile momente ale luptei naţionale a românilor, subliniind: „Vrem să zdrobim lanţurile robiei noastre sufleteşti prin realizarea marelui vis al lui Mihai Viteazul: Unirea tuturor celor de o limbă şi de o lege, într-un singur şi nedespărţit stat românesc”.

Ulterior, a luat cuvântul și Vasile Goldiș, care a spus: „Naţiunile trebuiesc eliberate. Între aceste naţiuni se află şi naţiunea română din Ungaria, Banat, Transilvania. Dreptul naţiunii române de a fi eliberată îl recunoaşte lumea întreagă, îl recunosc acum şi duşmanii noştri de veacuri”.

A urmat apoi discursul lui Ștefan Cicio Pop, președintele Marelui Sfat Național, iar apoi Ioan Suciu i-a declarat verificați pe toți cei 1.228 de delegați și s-a trecut la constituirea Adunării Naționale.

Vasile Goldiș a citit Rezoluția Adunării Naționale și a cerut primirea cu unanimitate a proiectului, iar sala i-a răspuns: „Primim. Primim cu toții. Primim totul”. Au luat, apoi, cuvântul Iosif Jumanca, Alexandru Vaida-Voevod, episcopul Demetriu Radu, episcopul Ioan Ignatie Papp și lucrările au fost închise pe acordurile imnului „Deșteaptă-te române”.

Unirea, acceptată cu greu de marile puteri

Votată de Adunarea Națională de la Alba Iulia, Unirea a fost acceptată de marile puteri abia după Conferinţa de Pace de la Paris din 1919-1920 și după îndelungi acțiuni diplomatice la care au participat politicieni de frunte ai României, dar chiar și regina Maria, care a mers personal în capitala Franței.

Pe 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand I a fost încoronat Rege al tuturor românilor, alături de Regina Maria. În timpul slujbei oficiate de Patriarhul Miron Cristea au fost sfinţite coroanele şi au fost binecuvântaţi Suveranii, iar afară, Regelui şi Reginei li s-au aşezat pe umeri purpura şi hermina, iar pe creştet, coroanele.

Copiii care încă nu sunt la școală se vor întreba ce s-a întâmplat pe 1 Decembrie și de ce este o zi atât de importantă pentru români. Pentru a le oferi celor mici o explicație cât mai pe înțelesul lor, părinții ar trebui să înceapă prin a le vorbi despre semnificația culorilor de pe drapelul țării noastre. Mai exact, pot spune că albastru înseamnă libertate, galben înseamnă dreptate şi roşu semnifică frăţia.

În continuare, părinții le pot povesti celor mici că pe 1 Decembrie este ziua în care toate țările românești s-au unit într-un sigur stat, numit România. Pentru a înțelege mai bine, părinții le pot cumpăra copiilor un mic drapel și le pot arăta imagini sau filmulețe cu parada națională, în timp ce le explică ce se întâmplă acolo. Părinții le mai pot citi copiilor poezii dedicate zilei de 1 Decembrie sau pot asculta împreună cântece patriotice, pentru a putea înțelege mai ușor cum s-a format țara noastră.

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA! LA MULȚI ANI, TUTUROR ROMÂNILOR!