Sectorul 4 a devenit Centru Universitar de Excelență. A fost deschis Amfiteatrul UMF „Carol Davila”

2747

Sectorul 4 al Municipiului București a finalizat lucrările în ceea ce privește cea mai nouă facilitate educațională de profil medical, destinată studenților Facultății de Stomatologie din cadrul UMF „Carol Davila”.

Clădirea, care plasează Sectorul 4 pe harta comunităților locale ce dețin centre universitare de excelență, a fost deschisă astăzi, cu ocazia debutului noului an universitar, în prezența a zeci de studenți, profesori și medici, dar și a Prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila și a primarului Sectorului 4, Daniel Băluță.

Citește și: Ciolacu, laude pentru Daniel Băluță: Un primar cu viziune. Ca să păstrăm românii în țară trebuie să venim cu servicii de calitate

Participăm, astăzi, cu toții la altă ”pățanie” a primarului Daniel Băluță, după ce a avut o colaborare extraordinară cu Departamentul pentru Situații de Urgență. Asta înseamnă un primar cu viziune, care face investiții în primul rând pentru locuitorii Sectorului 4, dar și pentru restul sectoarelor și într-o colaborare cu instituțiile statului. Astăzi, domnul primar Daniel Băluță a venit cu un proiect și s-a și ținut de cuvânt să termine la termen astfel de investiții, a avut o colaborare de această dată și cu Universitatea de Medicină și Farmacie, și cu Spitalul Universitar și, nu în ultimul rând, va avea din acest moment cu Ministerul Sănătății. Trebuie să întoarcem serviciile publice nu numai pentru cei din Sectorul 4, ci pentru români în general. Sunt ferm convins că domnul ministru Rafila se va implica împreună cu domnul primar și vor găsi acele pachete sociale de prevenție, de intervenții în zona stomatologică.

Daniel Băluță ne-a obișnuit să nu fie un simplu primar, este un primar cu viziune. Mai găsesc acest lucru și la sectorul 3, văd că a început și sectorul 5, ceea ce mă bucură foarte mult. Dacă am fi avut și primar general cu viziune și să poată colabora cu toți primarii de sector, indiferent de culorile politice, atunci lucrurile s-ar fi grăbit și ar fi intrat într-o altă dinamică.

Nu vor rămâne copiii noștri, nu vor rămâne românii în țară, dacă nu le creăm o bază și nu au servicii publice de nivelul celor din Uniunea Europeană. Aici este de fapt toată miza: ca plusvaloarea pe care o reprezintă românii să rămână în România. Cred că s-a plecat suficient din România și trebuie să venim, nu cu alocații în mod special, au și ele rostul lor, trebuie să venim cu servicii publice. Și acest lucru nu se poate face decât prin parteneriat între aleșii locali, reprezentanții guvernului, învățământul, managerii spitalelor. Cum am insistat imens de mult, și o să insist în continuare, ca Spitalul Universitar să fie o prioritate a PNRR-ului, pentru că acolo se creează de fapt baza viitorilor medici. Felicitări, încă o dată, Daniel, felicitări întregii echipe!”, a declarat Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu.

Noua clădire este situată pe Șoseaua Olteniței, la jumătatea distanței dintre stațiile de metrou Constantin Brâncoveanu și Eroii Revoluției și are o suprafață de aproximativ 2.000 de metri pătrați, dispusă în regim de parter și două etaje, fiind configurată special pentru pregătirea adecvată a studenților Facultății de Stomatologie.

„Îl felicit din tot sufletul meu pe domnul primar Băluță. Aș spune, fără să politizez în niciun fel dezbaterea, că domnul primar Băluță nu este întâmplător la Partidul Social Democrat, pentru că așa cum spuneam, în urmă cu câteva zile, PSD are vocația construcției. Lucrul pe care trebuie să-l înțelegem este că nu se pot realiza astfel de lucruri fără parteneriate, iar faptul că suntem aici împreună, administrație locală, Spitalul Universitar, Ministerul Sănătății, este extrem de semnificativ, că atunci când este bună credință, reușim în toate proiectele noastre. Chestiunea cu „România educată” trebuie să se combine cu „România sănătoasă”, iar dacă reușim să ducem cele două concepte înainte, cel puțin la un nivel de dezvoltare similar cu cel al Uniunii Europene, atunci și țara noastră va avea un viitor așa cum merită”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

 

Pentru o Românie sănătoasă, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat demararea și a altor proiecte de investiții în domeniul medical.

„Am început mandatul de primar cu obiectivul esențial de a transforma substanțial Sectorul 4. Această transformare nu poate însă să însemne doar investiții în infrastructură sau în facilități sociale. Societatea noastră trebuie să oprească exodul de creiere, de capacități intelectuale, iar acest lucru îl putem face doar prin a le oferi acestora condiții bune, poate mai bune decât în alte țări europene. Acesta a fost dezideratul de la care am plecat construind acest amfiteatru, precum și clinica de stomatologie. Acela ca studenții să își dorească și să poată rămâne aici, la noi acasă. Și nu ne vom opri aici, ci vom continua să dezvoltăm și alte facilități medicale. Împreună cu UMF „Carol Davila” și cu Spitalul Universitar, vom construi în 2024 un modul de chirurgie atașat clinicii de stomatologie, iar împreună cu Ministerul Sănătății vom edifica la Spitalul Sf. Ioan o nouă maternitate. Avem, de asemenea, și un parteneriat cu Spitalul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” pentru reabilitarea corpului de clădire din Sectorul 4. Toate aceste lucruri se adaugă Unității de Primiri Urgențe, pe care am construit-o la Bagdasar, precum și Secției de tratare a Marilor Arși de la același spital”, a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

În noua clădire a UMF „Carol Davila”  sunt amenajate amfiteatre, săli de curs și bibliotecă, o sală pentru simulatoare, laboratoare, precum și spații tehnico-administrative. Lucrările au durat 12 luni și au costat aproximativ 27,7 milioane de lei, bani proveniți din bugetul local al Sectorului 4.

Scriem acum, la 45 de ani de existență a Spitalului Universitar, o nouă pagină de istorie a învățământului medical. Este incredibil pentru mine și nu credeam că vom avea vreodată un sediu în Sectorul 4, este un lucru minunat. Este evident că puterea constructivă a domnului primar, el însuși medic, este fantastică. Este de ajuns să ne uităm în jurul nostru și să vedem câte lucruri frumoase a realizat. Ceea ce vedem astăzi aici este preambulul a ceea ce urmează. Spitalul Universitar va construi împreună cu Primăria Sectorului 4 un model de bune practici. Un model de organizare, inexistent până acum, în care stomatologia și serviciile stomatologice vor fi legate direct de un spital public. Este pentru prima dată în România când se întâmplă așa ceva și sper că și celelalte spitale vor prelua modelul, că vom reuși să-l propagăm la nivel național”, a declarat prof. dr. Cătălin Cîrstoiu, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila” și manager al Spitalului Universitar de Urgență București.

 

Prezent la deschiderea noului Amfiteatru UMF „Carol Davila”, rectorul universității, prof.dr. Viorel Jinga, a apreciat munca medicului și primarului Daniel Băluță.

„Astăzi, 2 octombrie, am două motive de bucurie. În primul rând pentru că este deschiderea anului universitar și cel de-al doilea, această frumoasă clădire, Facultatea de Stomatologie îmbracă o haină nouă și este meritul domnului fost student la Stomatologie, devenit între timp primar, pentru că a creat acest edificiu nou. Avem o mare lipsă de spații pentru învățământul medical. Sunt 2050 de studenți, dintre care 246 studenți internaționali. De anul trecut, a început și un modul în limba engleză. Avem 300 de boboci, dintre care 120 de boboci internaționali care vor intra în această frumoasă clădire. Pe lângă spațiile didactice, avem laboratoare de tehnici moleculare, un centru de simulare, centru de informatică, o bibliotecă, deci avem toate condițiile ca Facultatea de Stomatologie să fie pe primul loc în țară în clasamentul URAP. Toate acestea se datorează domnului primar, stomatologia va deveni aici o artă!”, a declarat rectorul Viorel Jinga.