PUZ-urile Sector 2 și 4 au intrat în vigoare! Culisele dublei înfrângeri suferite de Nicușor Dan, explicate de urbanistul Alexandru Pânișoară

953

Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU), a explicat care sunt culisele deciziilor luate marți de Tribunalul București, prin care s-a respins suspendarea PUZ-urilor Sectoarelor 2 și 4.

Potrivit lui Alexandru Pânișoară, documentele urbanistice suspendate până marți sunt în prezent active, iar orice emitere de documentații se face în baza acestor PUZ-uri.

Citește și: Primăria Capitalei a introdus tramvaie noi de la Astra și pe linia 25 Giurgiului – Militari. Urmează liniile 32 și 21

„Practic, din momentul în care instanța s-a pronunțat, de marți, aceste două documentații, PUZ Sector 2 și PUZ Sector 4 intră în vigoare, din acel moment. Adică, ele produc efecte juridice, adică cine vrea să ia un certificat de urbanism, va lua. Acesta este efectul acestei hotărâri. Ea poate fi atacată cu recurs, dar asta nu înseamnă că mai are vreo legătură cu suspendarea, a încetat din acest moment”, a explicat Alexandru Pânișoară în cadrul unei emisiuni desfășurate pe site-ul gandul.ro.

„Acest război nu a făcut decât să creeze un haos administrativ, ne aducem aminte că Sectorul 2 nu mai știa pe ce să emită ce să aplice, iar Nicușor Dan venea și amenința cu diferite plângeri împotriva primarului Sectorului”, explică Pânișoară, care a mai precizat că suspendarea PUZ-urilor a fost principala preocupare a lui Nicușor Dan în acest mandat, până în prezent.

“Ecopolis a primit o finanțare de 96 de mii de lei, nelegală”

Revenind la PUZ-urile Sectoarelor 2 și 4, Alexandru Pânișoară a explicat cum a început acțiunea de suspendare a acestor documentații.

„Acțiunea acestui ONG a început în decembrie 2021 și s-a judecat în 2022, neexistând nicio opoziție, motiv pentru care instanța a admis această cerere, practic s-au suspendat PUZ-urile. Ce este foarte curios este că această Asociație Ecopolis, când a introdus acțiunea, în decembrie, pe data de 28 decembrie, cu patru zile înainte, această asociație a primit o finanțare de 96 de mii de lei, nelegală. Autoritățile nu pot finanța ONG-uri, decât dacă sunt de utilitate publică, iar utilitatea publică se recunoaște de către Guvern. Asta este legea, așa scrie în Codul Administrativ. Autoritățile nu au voie să finanțeze ONG-uri, decât dacă sunt de utilitate publică, recunoscute de Guvern. La patru zile după ce primește această finanțare introduce această acțiune, care are trei pagini”, a explicat Pânișoară.

Potrivit președintelui ADU, la aceste pagini s-a anexat un studiu care a fost făcut de doi arhitecți, „unul dintre ei fiind în Comisia Tehnică de Urbanism a Capitalei”.

În acest sens, explică urbanistul, cei doi arhitecți nu ar fi avut competențe pentru elaborarea studiului anexat plângerii respective.

Pânișoară mai acuză faptul că Municipalitatea nu s-a apărat deloc, nici prin directorul juridic al instituției.

Urbanistul spune că nu totul este perfect la aceste PUZ-uri, dar „asta nu înseamnă că trebuie să anulăm tot, trebuie să atacăm în parte”. De asemenea, Alexandru Pânișoară a mai explicat că tema „defrișării spațiilor” verzi din București, promovată de Nicușor Dan, ar fi una falsă. Dacă vorbim de celelalte Sectoare, PUZ-urile acestor administrații au fost anulate definitiv în instanțe. „Eu nu am putut să le apăr. Pe cele de la Sectoarele 2 și 4 le-am apărat, în fața instanței”, declară Alexandru Pânișoară. Potrivit urbanistului, în contextul acesta al blocării PUZ-urilor, s-a creat un prejudiciu de sute de milioane de euro pe piața imobiliară. Președintele ADU mai spune că viziunea urbanistică a Bucureștiului este din jurul anului 1994, iar din acest motiv orașul este atât de peticit.