Propunere USR – Primăriile să nu mai aloce bani pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului

1045
Catedrala Mantuirii Neamului Sectorul 4 News

Consilierii USR vor propune amendamente ca primariile de sector si Primaria Capitalei sa nu mai aloce bani pentru Catedrala Mantuirii Neamului.

Consilierii locali și municipali USR vor propune amendamente la bugete sau alte proiecte de hotărâre pentru ca primăriile de sector si Primăria Capitalei să nu mai aloce bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului. USR consideră că acest obiectiv – Catedrala Mântuirii Neamului – trebuie finanțat de acum înainte exclusiv din donații private si din fondurile proprii ale Bisericii. Sprijinul acordat de stat către culte, atât de la nivel guvernamental cât și de la nivel local, este deja suficient și nu trebuie suplimentat cu sume de ordinul a zecilor de milioane de euro anual pentru aceasta catedrală, se arată într-un comunicat emis de formatiunea politică.

Catedrala Mântuirii Neamului trebuie decuplată de la conductele cu bani publici care vin de la Primăria Capitalei, de la sectoare, de la Guvern și de la alte instituții publice. Aici nu este vorba despre opțiunile personale de credință, ci despre o justă așezare a priorităților unei comunitați. Noi USR, credem că în acest an, prioritățile Primăriei Capitalei si ale primăriilor de sector sunt cu totul altele: școli, grădinițe si creșe, pentru că nu s-a mai construit o școală nouă de ani de zile. Apoi prioritare sunt spitalele, pentru că și aici situația este dezastruoasă, transportul public, străzile care încă sunt neasfaltate și sunt o sursă inepuizabilă de praf și mizerie în București, clădirile cu risc seismic care pot cădea la primul cutremur, avizele ISU la absolut toate clădirile publice. Acestea sunt prioritățile, si nu Catedrala Mântuirii Neamului. Si nu spun doar eu acest lucru. Cunosc mulți oameni care merg la biserică, dar care consideră că această Catedrală nu este o urgență pentru București și nu trebuie finanțată din bani publici atâta vreme cât nu are importanța pe care o au, de exemplu, spitalele sau școlile. Când le vom rezolva pe acestea din urma, abia atunci am putea discuta despre alte priorități. Oricum, eu una sunt convinsă că o separare a apelor este și în interesul Bisericii. În caz contrar, va plana mereu suspiciunea că această Catedrală a fost construită în dauna unor proiecte mult mai urgente, cum ar fi construirea de școli și spitale sau consolidarea clădirilor cu risc seismic”, a declarat Roxana Wring, președinte USR și consilier municipal.

Citește și:

Primăria Sector 1

Vrea sa aloce încă 10 milioane lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, potrivit unui proiect de hotarare ce se află pe ordinea de zi a urmatoarei ședințe de Consiliu local. În 2017, Primăria Sectorului 1 a alocat 20 milioane lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

Catedrala Mantuirii Neamului

Primarul general Gabriela Firea vrea să aloce pentru biserici 45.463.000 lei (circa 10 milioane de euro) din bugetul Primăriei Capitalei pe anul 2018. Mai exact, acesti bani vor merge catre 156 de biserici din București (doar o parte monumente istorice), dintre care 15 milioane lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

În 2017, Primăria Capitalei a alocat pentru biserici 65 milioane lei. Din această suma, doar pentru Catedrala Mântuirii Neamului s-au alocat 19,5 milioane in 2017.

Primăria Sectorului 5 a alocat si ea 12 milioane lei pentru biserici în 2017, dintre care 9 milioane lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului.