Primarul general refuză aprobarea unui protest împotriva taxei de salubritate din Sectorul 4

866
protest salubritate

Preşedintele PNL Sector 4, Răzvan Sava, o acuză pe primarul general, Gabriela Firea, de faptul că ar refuza fără justificare aprobarea solicitării formulate de liberali pentru desfăşurarea unor acţiuni de protest împotriva modalităţii de calcul a taxei de salubritate din Sectorul 4.

Într-un comunicat, Răzvan Sava precizează: “Aplicând un vechiu proverb românesc – ‘Corb la corb nu scoate ochii’ -, primarul general, Gabriela Firea, îşi acoperă colegul de partid şi primar al Sectorului 4, pe domnul Daniel Băluţă, refuzând în mod abuziv şi fără justificare aprobarea solicitării formulate de Partidul Naţional Liberal pentru desfăşurarea unor acţiuni de protest împotriva modalităţii de calcul a taxei de salubritate din Sectorul 4. Solicitarea Partidului Naţional Liberal a fost depusă la registratura Primăriei Municipiului Bucureşti în data de 26 martie 2018, în baza Legii 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, şi prevede un termen minim de trei zile pentru notificarea unor astfel de acţiuni”.

Liberalul a menţionat că au trecut mai bine de două săptămâni de la data înregistrării solicitării, iar în cadrul audierilor din Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice, niciun reprezentant al instituţiilor cu atribuţii legale în aplicarea acestei legi nu a avut obiecţii referitoare la desfăşurarea protestului PNL. Sava consideră că primarul general refuză eliberarea autorizaţiei de protest, pentru a proteja imaginea “şifonată” a primarului Sectorului 4, Daniel Băluţă.

Citește și: Începe războiul pe taxa de salubritate din sectorul 4. Lupta se mută la tribunal

Astfel, subliniază Sava: “Această solicitare a Partidului Naţional Liberal a survenit după ce anterior o altă solicitare cu un conţinut similar a fost depusă în data de 14 martie 2018 la Primăria Capitalei, fiind ulterior redirecţionată spre soluţionare exact către cel împotriva căruia se îndrepta, şi anume primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă. Prin acest comportament abuziv şi discreţionar al primarului general, cetăţenii Sectorului 4 sunt privaţi de posibilitatea de a-şi manifesta civilizat dezacordul faţă de actuala taxă ilegală, abuzivă şi discriminatorie de salubrizare. Se pare că libertatea de a protesta, garantată de Constituţia României şi de legile acestei ţări nu reprezintă nimic pentru vremelnicul primar al Capitalei”.
El a adăugat că la începutul anului, Primăria Sectorului 4 a adoptat introducerea unei taxe de salubrizare “ilegală, abuzivă şi discriminatorie”.
Referindu-se la taxa impusă locuitorilor din Sectorul 4 al Capitalei, Sava precizează: “Actuala taxă de salubrizare, a cărei valoare a fost stabilită în mod arbitrar şi fără a fi fundamentată printr-un calcul economic al costurilor reale, stabileşte cuantumuri diferite de preţ în funcţie de veniturile declarate ale fiecărui cetăţean sau de suprafaţa imobilului, nu ţine cont de cantitatea reală de deşeuri menajere produse de fiecare persoană fizică (familie) sau juridică, iar operatorul de salubritate, SC ADP 4 SA, nu este autorizat legal pentru prestarea serviciului de salubritate. În cursul lunii februarie a acestui an, Partidul Naţional Liberal a iniţiat în instanţa de contencios administrativ de pe lângă Tribunalul Bucureşti procedura de atac pentru anularea actualei taxe, returnarea banilor deja încasaţi începând cu 1 ianuarie 2018, şi revenirea la valoarea de 5 lei / lună / persoană”.