Primăriile de sector au depus, în 2022, circa 7.000 de cereri pentru defrişarea sau toaletarea arborilor. Cum justifică Nicușor Dan că nu le-a aprobat

648

În cursul anului 2022, Direcţia de Mediu din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) a înregistrat un număr de 6.878 de solicitări din partea primăriile de sector pentru „intervenţii asupra vegetaţiei dendrologice”, indiferent de tipul de proprietate pe care se află.

Pentru că multe dintre aceste solicitări nu au primit aviz din partea Direcţiei de Mediu, câţiva dintre primarii de sector au ieşit public pentru a semnala acest lucru, conform unei investigații efectuate de G4Media.ro.

Citește și: Un camion a rămas blocat chiar în Pasajul Unirii! Daunele vor fi imputate șoferului vinovat

Numărul solicitărilor, pe sectoare, este astfel repartizat:

Sectorol 1 – 1.371
Sectorul 2 – 1.843
Sectorul 3 – 822
Sectorul 4 – 1.034
Sectorul 5 – 835
Sectorul 6 – 973

Ca reacţie, Primarul General al Capitalei Nicuşor Dan dă vina pe volumul mare de muncă al Direcţiei de Mediu dar şi pe faptul că procesul de avizare ar fi fost îngreunat pentru că administratorii legali ai spațiilor verzi doar au direcționat solicitările cetățenilor fără a verifica în teren dacă vegetația necesită sau nu operațiuni de toaletare/defrișare.

„Ani de zile s-a toaletat în exces și în consecință mii de arbori s-au uscat un an sau doi mai târziu. Am luat decizia de a stopa avizul de toaletare dat în alb de fosta administrație, astfel că acum facem o verificare mult mai riguroasă și atentă a fiecărei solicitări. Pentru emiterea avizelor de specialitate solicitate de către administratorii domeniului public, sunt necesare verificări în teren ale vegetației dendrologice, precum și completări ale documentației ce stă la baza avizului. Cantitatea de muncă în Direcția de Mediu din Primăria Capitalei a crescut de 4-5 ori. Am agreat cu ADP-urile de sector ca verificarea în teren să fie făcută de angajații lor, care sunt mult mai mulți decât funcționarii Primăriei. Aceste operațiuni necesită timp, iar procesul a fost îngreunat și de faptul că administratorii legali ai spațiilor verzi ale municipiului București doar au direcționat solicitările cetățenilor fără a verifica în teren dacă vegetația dendrologică sesizată necesită sau nu operațiuni de toaletare/defrișare. Am limitat cazurile de intervenție de toaletare. Astfel vom ajunge curând să avem și un flux normal al cererilor și, lucrul cel mai important, să nu mai toaletăm în exces.”, a transmis Primarul General al Capitalei Nicuşor Dan.

Un lucru este însă sigur: în urma ultimului vânt puternic care a avut loc duminica trecută în Bucureşti, au fost doborâţi 89 de arbori şi au fost avariate 45 de maşini. Din fericire, nu au existat victime omeneşti.

Important de menţionat în acest context este şi faptul că în anul 2018, Primăria Generală a plătit nu mai puţin de 150.000 de lei pentru achiziţionarea a două tomografe de arbori despre care spunea că „vor contribui la cresterea gradului de siguranta a cetatenilor”, permit „identificarea arborilor bolnavi sau imbatraniti și a ramurilor cu potențial risc de desprindere” şi că tratarea acestora în mod corespunzator, dupa stabilirea diagnosticului, „reduce riscul de prabusire a copacilor, la care ar fi expusi trecatorii”.

Din păcate însă, tot Primaria Capitalei este cea care a transmis G4Media.ro, într-un răspuns, că cele două aparate au fost folosite până acum doar în cazul a opt copaci bolnavi. În urma acţiunii, 5 au fost tăiaţi şi 3 toaletaţi.