Printr-o comunicare făcută pe pagina oficială de facebook, Primăria Capitalei anunță că a demarat, prin Termoenergetica, proiectul prin care își propune să instaleze 20 de mini centrale în anumite puncte termice, situate la capetele de rețea unde funcționarea a fost deficitară și unde agentul termic a fost livrat în parametrii insuficienți.
De aceste mini centrale ar urma să beneficieze un număr de 357 de blocuri, respectiv cele arondate celor 20 de puncte termice identificate. Contractul va fi în vigoare până la 30 aprilie 2024 și este împărțit în trei loturi, pe sectoare.
Repartiția acestora ar fi următoarea:
- 4 puncte termice în sectorul 1
- 6 puncte termice în sectorul 2
- 3 puncte termice în sectorul 3,
- DOAR UN punct termic în sectorul 4
- 3 puncte termice în sectorul 5
- 3 puncte termice în sectorul 6
Ofertele se pot depune până la 31 octombrie 2022
Pentru amplasarea acestora, Termoenergetica a demarat procedura de achiziție pentru închirierea unor capacități modulare de producere a energiei termice, iar documentația a fost publicată în SEAP și este vizibilă începând de vineri 23 septembrie 2022, după ce a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JUE).
Valoarea estimată a achiziției este de circa 4,15 milioane de euro (20.668.371,53 lei, fără TVA), iar data limită de depunere a ofertelor este 31 octombrie 2022, ora 15:00.
Echipamentele ar putea fi montate în sezonul rece 2022 – 2023, documentația de atribuire având o clauză de reziliere totală în cazul în care punerea în funcțiune a tuturor capacităților modulare de producere a energiei termice se va face mai târziu de 31 decembrie 2022.
„Prin acest contract sectorial se doreşte asigurarea necesarului de energie termică (pentru prepararea agentului termic de incalzire si apa calda de consum), pentru punctele termice deficitare ale Municipiului Bucuresti, aflate in gestiunea CMTEB. Aceasta achiziție înglobează activițățile de implementare a investiției și exploatarea capacităților modulare cu deserventi. Toate costurile pentru operatiunile de implementare a proiectului, producerea si livrarea agentului termic primar vor fi înglobate în tariful de închiriere”, este descrierea licitației.
Închirierea de capacități modulare este o soluție adoptată de CMTEB, ca un compromis de moment pentru a asigura agent termic iarna. Aceasta este ceea ce s-a putut face în condițiile în care sistemul centralizat al Bucureștiului are mari probleme, de mai mulți ani, cu avarii repetate și lipsă cronică de finanțare în asigurarea plății pentru furnizorul Elcen care au avut, și au, ca rezultat lăsarea de cartiere întregi fără apă caldă sau în frig.
”Căutăm soluții concrete pentru îmbunătățirea calității serviciului de termoficare din Capitală”
Nicușor Dan, primar București