Primăria Capitalei riscă să piardă finanțarea europeană de aproape 300 de milioane lei pentru achiziția celor 100 de autobuze electrice

2347

Primăria Capitalei riscă să piardă finanțarea europeană de aproape 300 de milioane lei pentru achiziția a 100 de autobuze electrice, decontarea prin Programul Operațional Regional 2014-2020 fiind condiționată de livrarea autobuzelor până la sfârșitul anului, dar PMB încă nu a reușit semnarea contractului, ba chiar procedura este blocată după o contestație admisă.

Primăria Capitalei lansa a patra licitație pentru autobuze electrice în iunie 2022, iar la sfârșit de iulie erau depuse oferte de la BMC, Karsan, Otokar, NewKopel, Mercedes și Solaris. Ultierior, în decembrie, Comisia de Evaluare din PMB i-a declarat câștigători pe turcii de la Karsan.

Citește și: Campania umanitară de strângere de ajutoare pentru familiile afectate de cutremurele din Turcia, organizată de comunitatea Sectorului 4, s-a încheiat!

Otokar, New Koppel și BMC Truck au depus contestații la CNSC, plîngerea celor de la BMC fiind admisă la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor.

Ce a reclamat BMC (producător din Turcia cu fabrică la Ciorogârla în Ilfov)

Constructorul BMC a reclamat la CNSC neconformitatea ofertei Karsan (nu ar avea buletin de încercări în laborator acreditat UE), oferta ar fi fost completată nelegal cu date din clarificări, oferta nu ar respecta cerințele tehnice și caietul de sarcini, propunerea financiară ar fi fost modificată ilegal, iar punctajul pentru garanție suplimentară ar fi fost acordat greșit, susține BMC.

Autobuzele au o autonomie de minimum 200 de kilometri, iar primele 34 de unități vor fi livrate în primul an de la semnarea contractului, potrivit anunțului PMB din iunie 2022.

„Primăria Municipiului București a relansat în SEAP licitația pentru achiziționarea a 100 de autobuze electrice și a infrastructurii de încărcare necesară acestora, pentru modernizarea transportului public în comun din Capitală. Valoarea totală estimată pentru achiziționarea celor 100 de autobuze electrice este de 304.670.300 lei fără TVA, iar finanțarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Conform caietului de sarcini, în primul an de la semnarea contractului, vor fi livrate 34 de autobuze, restul de 66 urmând să fie livrate anul următor.  Noile autobuze electrice vor fi din gama de 12m lungime și vor avea autonomie de minim 200 km între două încărcări succesive, tracțiune complet electrică, realizată autonom cu Sistem Reîncărcabil de Stocare e Energiei Electrice (SRSEE), baterii de acumulatori, podea complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, trei uși duble și aer condiționat”, a transmis PMB.

Două treimi din cele 1.530 de autobuze STB au durata normală de funcţionare depăşită şi poluează masiv

Primăria Capitalei mai arată că, din cele 1.530 de autobuze din parcul STB, două treimi au durata normală de funcţionare depăşită şi normele de poluare E3 şi E4 (500 autobuze Euro 3 au 15 ani vechime respectiv 500 de autobuze E4 cu 12 ani). Alte 400 de unităţi achiziţionate în 2018 sunt Euro 6 (diesel) iar cele mai „moderne” sunt autobuzele hibrid, 130 de unităţi, tot E6.