Parcul Natural Văcărești și Parcul Lumea Copiilor, subiecte de cercetare și inovare în proiectul NATALIE al programului HORIZON Europe

1742

Asociația Parcul Natural Văcărești alături de Primăria Sectorului 4 a Municipiului București și de Business Development Group SRL anunță primul parteneriat local într-un proiect european de accelerare a aplicării soluțiilor verzi bazate pe natură în lupta pentru diminuarea efectelor schimbărilor climatice.

Proiectul NATALIE a fost depus în anul 2022 și a primit finanțare din partea programului HORIZON Europe.

Citește și: Instituirea sensurilor unice naște controverse! Reacția celor de la Direcția Mobilitate Urbană Sector 4!

NATALIE reunește 43 de organizații, cele mai multe din Europa. Obiectivul principal al proiectului este de a întări colaborarea și schimbul de cunoștințe dintre membrii consorțiului, cu scopul de a dezvolta soluții inovative pentru adaptarea societății la schimbările climatice. Proiectul NATALIE este cofinanțat prin programul HORIZON EUROPE al Uniunii Europene, prin acordul de grant nr. 101112859.

Proiectul condus de Office International de l’Eau (Franța) dezvoltă și testează 25 de activități diferite în cele 13 studii de caz din Grecia, România, Letonia, Insulele Canare, Belgia, Franța, Norvegia, Italia, Insulele Baleare și Lituania.

Soluțiile verzi sunt acțiuni inspirate de natură, sustenabile din punct de vedere financiar si de mediu, proiectate și dezvoltate astfel încât să poată furniza o gamă largă de servicii și beneficii ecosistemice.

În România, cele două studii de caz în care se vor proiecta, dezvolta și testa soluții inovatoare pentru conservarea naturii și reziliență urbană sunt Parcul Natural Văcărești și Parcul ‘’Lumea Copiilor’’, ambele situate în Sectorul 4 din București.

Partenerii proiectului invită în parteneriatul creat inițial, în cadrul sesiunilor de lucru și de discuție a soluțiilor, toate organizațiile ce sunt interesate și pot aduce contribuții la nivel tehnologic, social, digital, de mediu și de guvernare. Este esențială colaborarea intersectorială în discutarea, analizarea și adaptarea soluțiilor propuse și în alte zone urbane sau rurale din România.

În timpul desfășurării proiectului se va constitui un Forum Local al Apei, la nivelul Municipiului București, compus din specialiști în domeniile apei și alte domenii conexe (digitalizare, biodiversitate, soluții verzi, apa-energie hrană-ecosisteme, economie circulară, etc.) precum și din simpli cetățeni.