Noi tarife pentru parcarea publică pe fiecare stradă gestionată de Primăria Municipiului București, din 15 august

1089

De la 15 august, în București intră în vigoare o schimbare majoră privind parcarea pe locurile publice (mai puțin parcările de reședință) gestionate de Primăria Capitalei, potrivit unei hotărâri din 2019 a Consiliului General.

Astfel, parcarea în centrul Capitalei, pe locurile administrate de municipalitate, nu mai este gratuită. Bucureștenii nu vor mai putea parca fără să plătească anticipat, începând din 15 august. Nerespectarea acestei reguli duce la amenzi de 200 de lei și la blocarea mașinii.

Capitala este împărțită în trei zone, iar șoferii vor putea parca doar pe locurile special amenajate, cu plată, potrivit Companiei Municipale Parking București, firma primăriei care gestionează locurile de parcare. Șoferii din București care nu-şi vor plăti parcarea se vor alege cu o amendă de 200 de lei /zi și cu imobilizarea autovehiculului prin blocarea roții sau a parbrizului.

De notat că aceste tarife se aplică doar pe străzile gestionate de Primăria Municipiului București și nu pe străzile gestionate de primăriile de sector. Pentru a vedea lista completă a străzilor gestionate de Primăria Municipiului București, accesați site-ul Administrația Străzilor și selectați sectorul care vă interesează din meniu – butonul ”Străzi în administrare”. 

Citește și: Daniel Băluță a fost reales președinte al Organizației PSD Sector 4

În timpul verii, s-au marcat locurile de parcare deținute de Primăria Capitalei care anunța, prin viceprimarul Stelian Bujduveanu, că va aplica o politică agresivă de taxare a parcării.

Pentru zona zero, o oră de parcare costă 10 lei, pentru zona 1 – 5 lei, iar pentru zona 2 – 2,5 lei pe oră. Taxa de parcare se poate achita prin aplicația parking București, prin SMS la numarul 7458 sau cash în toate parcajele gestionate de Compania Municipala Parking Bucuresti S.A.

Potrivit Primăriei Capitalei, există mai multe tipuri de abonamente, iar riveranii pot beneficia de abonamente cu sau fără rezervarea locului de parcare, 24/7, în fiecare din zonele de tarifare 0, 1 sau 2 din București. Persoanele fizice pot alege abonamente de o zi, o săptămână, o lună, un semestru sau un an pentru fiecare dintre zonele 0, 1 sau 2 ale Capitalei. Harta parcărilor poate fi găsită ușor https://parkingbucuresti.ro/ sau în aplicația Parking București.

Prețurile abonamentelor pentru persoane fizice

  • Zona zero: abonament de o zi (07.00 – 23.00) – 75 lei/zi. Abonament pentru o săptămână – 300 lei. Abonament pentru o lună – 1.050 lei. Abonament pe semestru – 5.250 lei. Abonament pe an- 9.450 lei.
  • Zona 1: abonamente de o zi – 38 lei, 150 lei/săptămână, 525 lei/lună, 2.625 lei/semestru și 4.725 lei/an
  • Zona 2: abonamente de o zi – 15 lei, 60 lei/săptămână, 210 lei/lună, 1.050 lei/semestru și 1.890 lei/an.

Cei care au abonamente pentru zona zero pot utiliza şi locurile de parcare din zonele 1 şi 2, iar cei care au abonamente în zona 1 pot folosi şi locurile de parcare din zona 2.