Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că lucrările de reparaţii din cauza cărora peste jumătate din Bucureşti nu a avut apă caldă sunt finalizate, iar în perioada imediat următoare cei afectaţi vor primi apă caldă.
”Din momentul ăsta, CET Progresul poate să livreze la capacitate maximă, trebuie să pornească instalaţia şi, încet-încet, o să aibă oamenii apă caldă în sectoarele 2, 3 şi 4, în zilele următoare. Nu instant. Dar încet-încet”, a afirmat Nicuşor Dan, joi seară, la TVR Info.
Citește și: Primăria Sector 4 avansează cu stația ”vieneză” de la Eroii Revoluției
În sectorul 4, apa caldă a dispărut din jurul datei de 26 iulie, apărând meteoric doar în zilele de 2-3 august! În ciuda tuturor lucrărilor provocate de avarii, modernizări, reparații și tot felul de motive similar, speranțele pentru o iarnă normal sunt relative scăzute.
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat, întrebat de îngrijorările bucureştenilor de a rămâne fără căldură şi apă caldă în iarna aceasta în contextul în care Termoenergetica, distribuitorul agentului termic în Capitală are o datorie de un miliard de lei către ELCEN, producătorul agentului termic, că i-a semnalat primarului general Nicuşor Dan că datoria este foarte mare. El a explicat că ELCEN trebuie să achiziţioneze gaz în avans pentru producerea energiei termice pentru sezonul rece şi se apropie acel termen de 1 octombrie, iar în cazul în care nu are banii necesari nu va putea face acest lucru. „Mai mult decât atât, ELCEN riscă să intre direct în faliment, dacă nu va avea lichidităţile necesare, pentru că este o companie care deja a fost în insolvenţă şi, conform legii insolvenţei, nu poate intra din nou în insolvenţă. Se duce direct în faliment”, a explicat ministrul PNL.
„Noi, la nivelul Ministerului Energiei, suntem autoritatea tutelară pentru ELCEN, producătorul agentului termic şi ne-am adresat încă de acum mai bine de o lună de zile domnului primar general Nicuşor Dan, semnalându-i că există o datorie foarte mare, de aproape un miliard de lei, pe care Termoenergetica, compania care distribuie efectiv agentul termic către bucureşteni, o are către ELCEN. Un miliard de lei trebuie plătiţi pentru că ne temem, pe bună dreptate, având în vedere că ne apropiem de 1 octombrie, dată la care ELCEN trebuie să achiziţioneze gaz pentru sezonul rece, gazul se achiziţionează în avans, conform legislaţiei în vigoare, nu va avea pur şi simplu fondurile necesare să achiziţioneze acest gaz. Neavând fondurile să achiziţioneze acest gaz, nu va putea produce agentul termic”, a afirmat Sebastian Burduja, întrebat vineri la TVR Info.
Edilul general a explicat explică faptul că municipalitatea are bani să plătească datoria, dar că plata a întârziat din motive ”tehnice”. De asemenea, Nicuşor Dan a afirmat că nu există riscul ca, în iarna viitoare, bucureştenii să nu aibă apă caldă şi agent termic.
Nicuşor Dan a mai precizat că lucrările de reabilitare a reţelei de termoficare sunt „în graficul” pe care autoritatea locală şi l-a propus, adăugând că, dacă înainte de 2020 erau reparaţi, în medie, 17 kilometri de conductă anual, speră ca anul acesta să fie reabilitaţi 50 de kilometri.