Nicușor Dan mizează că în 2023 Primăria Capitalei va înlocui 50 km de rețea de termoficare / În 2022, a reușit doar 26 km

12894

Pentru 2023, Primăria Capitalei estimează că va înlocui circa 50 de km de rețea principală de termoficare a anunțat primarul general, Nicușor Dan. Și anul trecut ținta a fost similară, însă s-au înlocuit doar 26 de km de rețea primară, a declarat directorul companiei Termoenergetica într-un interviu acordat HotNews.ro.

“Ținta pentru anul 2022 nu a fost atinsă din cauza războiului (n.r. – țevile nu au fost livrate la timp) a fost 50. La şantiere – cum este cel din Olteniţei, cum este cel din Pantelimon – erau toate premisele ca lucrările să înceapă în februarie 2022, dar au început în iulie-august, pentru că nu a existat conductă. În 2023, obiectivul este de 50 de kilometri. Anul acesta vor fi mult mai multe şantiere, deci în afară de cele pe care se lucrează – cum este cel din Ferentari pe care estimăm să-l terminăm în aprilie; cele două deschise, Olteniţei şi Pantelimon, care de asemenea vor fi închise în 2023; mai este cel din faţa Guvernului, care merge până pe Mihalache – se va mai deschide un şantier în Colentina şi se vor mai deschide cinci şantiere pe cele cinci contracte care au fost atribuite cu fonduri europene. Deci o să avem cam spre zece şantiere mari anul acesta, spre deosebire de trei, anul trecut”, a declarat Nicușor Dan.

Citește și: VIDEO/ Șoferul camionului proptit în Pasajul Unirii a accelerat până a înțepenit! După ce a lovit plafonul, a accelerat!

Nicuşor Dan a mai precizat că în acest an starea sistemului de termoficare este mai bună decât în ultimii doi ani, fiindcă investițiile făcute în ultimii ani au mai limitat pierderile pe rețea.

Iarna asta e mai bună decât iarna trecută! București – printre orașele care plătesc cel mai puțin pe termie!

Întrebat despre majorarea prețului la gigacalorie și despre facturile mari pe care trebuie să le plătească bucureștenii în această iarnă pentru apă caldă și căldură, după majorarea prețului gigacaloriei în aprilie, primarul spune că sistemul de termoficare are nevoie de investiții: “Întrebarea este dacă suntem sau nu suntem populiști. E uşor să fii populist şi să nu plăteşti serviciile. Într-o conferinţă de presă anterioară am prezentat un grafic cu anii din 2011 până în 2020 şi cu banii care nu s-au dat pe termoficare: 2,5 miliarde de lei. Şi asta a făcut ca an de an, din 2011 până în 2020, calitatea serviciului să fie tot mai proastă. Ca să faci ca oamenii să aibă căldură şi apă caldă – şi acum se simte că iarna asta e mai bună decât iarna trecută şi e mult mai bună decât acum două ierni – ca să faci asta, trebuie să pui bani. Şi noi am pus bani, şi am şi majorat contribuţia pe care bucureştenii o pun din aceşti bani, fiind în continuare printre oraşele în care locuitorii plătesc cel mai puţin pe termie“, a explicat Nicușor Dan.

După cum se poate vedea în acest grafic, prezentat chiar de Nicușor Dan, în fiecare an s-au investit sume serioase în termie de către PMB! Recordul absolut al investițiilor este cel atins în anul 2022, când s-au cheltuit 1.450 milioane lei (circa 300 milioane de euro), pentru a se înlocui 26 de km de rețea primară!

Primarul spune că parametrul cel mai clar pentru calitatea serviciului este câtă apă se pierde și anul acesta, luna trecută s-a pierdut mai puțină apă decât în luna similară acum un an sau acum 2 ani.