Nicușor Dan, despre termoficarea din iarna viitoare: „O să fie mai bine”

1951

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, este convins că iarna viitoare va fi mai bine în Bucureşti, din punct de vedere al termoficării şi a explicat că pe reţeaua principală sunt probleme, acolo unde apar pierderi, dar că sunt în lucru proiecte cu fonduri europene care vor rezolva situaţia.

Nicuşor Dan a explicat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, că între CET-uri şi punctele termice sunt în prezent probleme în reţeaua de termoficare din Capitală.

Citește și: Tinerii din Sectorul 4 se pot căsători și în natură. Trebuie doar să achite o taxă

”Avem o reţea care are cam 1.000 km reţeaua principală şi aici sunt pierderile cele mai mari. Asta înseamnă între CET-uri şi punctele termice. După aceea avem aşa-numita reţea secundară, care este între punctele termice şi blocuri. Aici, pierderile sunt mult mai mici şi aici sunt reparaţii care se fac. Dar problema mare este pe reţeaua principală. Pe această reţea principală de 1.000 km mai noi de 30 de ani, sunt 100! Deci, în 30 de ani s-au făcut 100 kilometri. Media Gabrielei Firea a fost undeva între 12 şi 15 kilometri pe an”, a declarat Nicuşor Dan.

Ţinta noastră a fost să facem 50 kilometri pe an. Nu ne-am atins ţinta. 2021 a mers cumva din inerţie. Toate lucrările erau atribuite la o companie, Energetica, compania noastră, care funcţionează, dar care nu avea capacitatea să ducă mai multe şantiere. Şi în 2021 abia am făcut achiziţiile publice şi în 2022 eram gata să începem în primăvară, numai că a venit războiul din Ucraina, s-a afectat circuitul de materiale de construcţii, mai ales pe ceea ce înseamnă conducte”, s-a justificat Nicuşor Dan.

”Există un indicator – câtă apă pierzi. Gabriela Firea a plecat cu un undeva pe la 28-30 la sută şi a ajuns la 37 la sută. O să vedem în 2022, că nu avem încă bilanţul. În 2021 nu a mai crescut. Deci iarna lui 2021- 2022 a fost puţin mai bună decât iarna 2020-2021. Şi iarna asta a fost sensibil mai bună”, a explicat primarul general.

Întrebat cum va fi iarna viitoare în Bucureşti, edilul s-a arătat optimist: „O să fie mai bine, mult mai bine, pentru că pleacă şi aceste proiecte care sunt finanţate cu fonduri europene. Deci, spre deosebire de anul trecut, când am avut vreo cinci şantiere mari, anul ăsta o să avem vreo 12 şantiere mari”, a anunţat Nicuşor Dan.