Lungul drum al burselor școlare de la Ministerul de Finanțe până în conturile elevilor

723

Bursele elevilor întârzie din nou în mai multe localități din țară, potrivit răspunsurile transmise de elevi și de părinți pe pagina EduPedu.ro, la un chestionar făcut la o zi după ce banii ar fi trebui să fie plătiți de autorități, conform Hotărârii de Guvern nr. 1138 din 14 septembrie 2022.

EduPedu.ro scria încă de pe 24 octombrie că sunt probleme la plata burselor pentru elevi, deși termenul limită, prevăzut de lege, este data de 15 a lunii. Ministerul Educației nu știa atunci dacă data a fost respectată și spunea că Ministerul de Finanțe virează banii. Circuitul birocratic blochează acordarea drepturilor elevilor printr-o procedură administrativă și pur formală – aprobarea Consiliului Local a unor burse care oricum sunt primite de elevi direct din bugetul de stat, din cotele defalcate de TVA, deci nu din bugetul local. Consiliul Local doar aprobă formal numărul de burse.

Citește și: Un tramvai a luat foc în zona Orășelului Copiilor

Mulți copii din România încă nu și-au primit bursele pe septembrie, deși pe 15 noiembrie era termenul pentru plățile pe luna octombrie..

Localitățile în care nu s-au primit bursele, conform cititorilor Edupedu.ro:

București, sectoarele 2, 3, 4, 5; Brașov, Târgu Secuiesc – jud. Covasna, Turda – jud. Cluj, jud. Călărași, Ialomița, Pitești, Argeș, Bacau, Bălcești (jud. Vâlcea), județele Giurgiu, Prahova, Arad, Ialomița, Târgu Mureș, Dâmbovița – Picior de munte, Olt, Ploiești, Făgăraș, Neamț – Săbăoani, Ilfov – Voluntari, Iași – Țibănești, Satu Mare, Bihor – Oradea, Movileni – jud. Olt, Județul Suceava, comuna Secusigiu – Arad, Argeș – Priboieni, Hunedoara – Petroșani, Bacău, Buzău. Se întâmplă ca în același oraș să nu se fi virat banii pentru toate școlile.

Iată care sunt pașii pe care îi fac școlile, inspectoratele școlare județene, Ministerul Educației și și Ministerul de finanțe pentru ca banii de burse să ajungă la elevi:

Părintele depune actele necesare la școală – primul pas.

Bursa este aprobată de școală, dacă toate documentele sunt la dosar și dacă criteriile de eligibilitate sunt îndeplinite.

Școala trimite lista cu numărul bursierilor pe categorii de burse – de performanță, de merit, de studiu și sociale, la Consiliul Local și la Inspectoratul Școlar Județean. Două liste cu bugetele necesare pentru aceste drepturi ale elevilor.

Lista care ajunge la Inspectoratul Școlar Județean pleacă apoi la Ministerul Educației, după ce are loc la ISJ o centralizare a situației din tot județul.

Ministerul Educației centralizează sumele necesare pentru burse de la toate inspectoratele și după încă un set de verificări face solicitarea de buget către Ministerul Finanțelor.

Ministerul Finanțelor este cel care alocă bugetul respectiv prin Legea Bugetului de stat sau Ordonanțe de Urgență pentru rectificări bugetare.

Inspectoratul Școlar intră din nou în scenă după aprobarea bugetului de către Finanțele centrale – ISJ-urile trimit listele cu sumele necesare pentru fiecare localitate/unitate de învățământ în parte către Direcția Finanțelor Publice din fiecare județ.

De la Finanțele județene, banii nu pleacă automat spre bugetele localităților, ci apare o complicație.

Consiliul Local trebuie să se reunească în fiecare oraș și comună din țară și să emită o hotărâre, pe baza listei primite de la școală și a sumelor aprobate și repartizate de la Finanțe. În hotărârea de Consiliul Local apare atât numărul elevilor beneficiari, cât și cuantumul lunar pe fiecare categorie de bursă pentru anul școlar în curs, cu respectarea cuantumului minim garantat prin hotărâre de guvern – adică 500 de lei pentru performanță, 200 de lei pentru bursele de merit și ajutor social, 150 de lei pentru studiu.

De-abia după ce hotărârea Consiliului Local este aprobată, Direcția de Finanțe Publice a județului transmite banii către primărie. În final banii ajung la școală și în conturile elevilor.

Însă, primăria mai poate face ceva, poate mări cuantumul burselor din bugetul local, conform Hotărârii de Guvern nr. 1138 / 2022: Autoritățile deliberative ale administrației publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcție de posibilitățile financiare ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.