VIDEO/ Finanțare de la Guvernul României pentru consolidarea Planșeului Unirii

1197

În cadrul ședinței de Guvern de astăzi, 26 aprilie a.c., la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Executivul a adoptat o ordonană de urgență prin care costurile aferente proiectului de consolidare a Planșeului Unirii, estimate la peste 750 de milioane de lei (aproximativ 150 de milioane de euro), să fie suportate de la bugetul de stat.

Sectorul 4 al Municipiului București continuă proiectul de consolidare a celor două obiective de infrastructură de importanță strategică ale Capitalei – Planșeul Unirii și Pasajul Unirii. La mai puțin de un an de zile de la luarea în administrare a celor două construcții din centrul Bucureștiului, autoritatea locală a reușit nu doar să le expertizeze și să demareze procedurile de licitație publică în vederea refacerii acestora, ci și să identifice surse de finanțare a lucrărilor urgente și neapărat necesare.

Citește și: Este oficial! În cel mult o lună, vom circula pe Pasajul Olteniței!

Finanțarea, extrem de importantă nu doar prin prisma valorii acesteia, cât mai ales, ca element esențial pentru eliminarea pericolului public pe care Planșeul Unirii l-ar putea reprezenta pentru populația Bucureștiului, vine ca urmare a includerii proiectului menționat în Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, coordonat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

„Atât în nume personal, cât și în numele comunității Sectorului 4, mulțumesc Guvernului României, premierului Nicolae Ciucă, președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, pentru efortul deosebit depus pentru soluționarea urgentă a acestei probleme critice a Bucureștiului! Reușim în acest fel să dovedim că sintagme precum „siguranța oamenilor e prioritară” sau „politica trebuie făcută în interesul oamenilor” sunt într-adevăr linii importante din planul de guvernare al actualei clase politice. Vorbim, așadar, despre o realitate! Aceea că împreună, administrație centrală și administrație locală, reușim să implementăm proiecte care vor oferi oamenilor acel sentiment de siguranță atât de necesar!”, declară Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

Reamintim faptul că recent, Sectorul 4 al Municipiului București a lansat procedura de licitație publică în vederea desemnării operatorului/operatorilor economici care urmează să proiecteze și să refacă din temelii Planșeul Unirii (construcția de beton ce acoperă cea mai parte a Pieței Unirii) și, totodată, să consolideze Pasajul Unirii. Anunțul de participare cu numărul CN1054354, însoțit de toate documentele aferente, printre care și caietul de sarcini, a fost publicat deja în sistemul electronic de achiziții publice (SICAP) – https://www.e-licitatie.ro/pub, urmând ca operatorii interesați să aibă posibilitatea depunerii ofertelor până la data de 06 iunie 2023.

Durata estimată a contractului este de minimum 48 de luni de la semnarea acestuia de către părți și va viza ambele obiective de infrastructură de importanță strategică pentru București.

Pe de-o parte, vor fi executate lucrări pentru refacerea completă a Planșeului Unirii, până la nivelul capetelor de pod pe care acesta este așezat, precum și înlocuirea structurii existente cu una nouă, modernă și performantă, care să răspundă tuturor cerințelor de trafic și fiabilitate, dar și capacității de tranzit a debitelor de apă de pe râul Dâmbovița.  Pe de altă parte, în cazul Pasajului Unirii, soluția specialiștilor, ce urmează a fi implementată, este aceea de consolidare și reabilitare a structurii de rezistență a acestuia, prin cămășuirea și armarea pereților existenți, precum și de refacere integrală a suprastructurii prezente. Totodată, în paralel, în cadrul lucrărilor mai sus menționate, întreaga zonă de suprafață va fi reamenajată peisagistic, cu spații verzi, piațete, zone pietonale și alte soluții inovative, care să transforme arealul într-un reper urban pentru București, cât mai atractiv, atât din punct de vedere al interacțiunii sociale și al petrecerii timpului liber, cât și din punct de vedere turistic.