Deși vremea de afară nu este deloc una favorabilă, începând din 18 aprilie, bucureștenii au rămas fără căldură. Pentru ei, experiența nu e una tocmai plăcută. Mai ales că, indiferent dacă au avut sau nu au avut căldură sau apă caldă, cheltuielile cu facturile au fost foarte mari.
Mulți locuitori ai Capitalei se revoltă și spun că vor cere debranșarea, pentru a-și putea monta centrale de apartament. Pe de altă parte, reprezentanții companiei promit că, începând cu iarna următoare, vor scăpa de avarii, pentru că se vor face investiții. ”E cam devreme față de timpul de afară. Ar fi normal să dea căldură măcar noaptea. Sunt nopți cu temperaturi scăzute și ar fi normal să ne dea căldură, că de-aia suntem la RADET”, spun locatarii.
Citește și: VIDEO/ Finanțare de la Guvernul României pentru consolidarea Planșeului Unirii
Pe de altă parte, reprezentanții Termoenergetica susțin că decizia de oprire a căldurii la 19 aprilie are un motiv întemeiat. ”Am avut trei nopți consecutive în care temperaturile medii au fost de peste 10 grade”, spune Claudiu Creţu, directorul Termoenergetica. Un pic dezorientat, Nicușor Dan a declarat pe 24 aprilie, la Europa FM: „În acest moment, există o hartă interactivă care arată situația celor aproximativ 1000 de puncte termice – cam 7% dintre ele nu au căldură și cam 3% au căldură insuficientă. 90% sunt bine”.
De luna următoare, oamenii vor plăti doar apa caldă. Iar specialiștii cred că facturile se vor micșora semnificativ. ”Estimez că facturile vor fi mai mici cu 85% – 90% dacă se va folosi energia termică exclusiv pentru prepararea apei calde necesare unei familii”, apreciază Dumitru Chisăliță, președinte la Asociația Energia Inteligentă!
Cu alte cuvinte, în cazul familiilor care, în luna februarie sau martie, apa caldă şi căldura au costat aproape 300 de lei pentru o garsonieră, factura în mai va fi de sub 100 de lei. Diferențe mai mari vor fi la apartamentele de două și trei camere. Aici, factura pentru un apartament cu două camere se va reduce cu 300 de lei, iar pentru unul cu trei camere cu 400 de lei. ”În iarna asta am plătit destul de scump pentru căldură. Se reduce, poate chiar la jumătate”, speră locatarii.
Ce trebuie să facă cei care vor să se debranșeze de la rețea
Toți cei care vor să se debranșeze pot depune documentele începând din această săptămână și până la finalul acestei veri. Termoenergetica mai are încă 300 de cereri nesoluționate de anul trecut.
”Încep șantierele În București. Vom căuta să reparăm cât mai mult, să modernizăm cât mai mult din rețea. Noi sperăm, totuși, odată cu aceste semnale de investiții și șantiere să se mai gândească o dată pentru că trecerea la un alt sistem e totuși foarte costisitoare”, este sfatul dat de Claudiu Crețu, directorul Termoenergetica.
.