De unde vine denumirea cartierului Berceni

1449

Cartierul Berceni, din sudul Bucureștiului, își începe povestea cu sute de ani în urmă. Mulți scriitori l-au amintit în operele lor, dar nu foarte multă lume îi cunoaște și originea.

În 1701, principele Rákóczi fuge din puşcărie cu ajutorul soției sale. Ajunge la polonezi şi se îndrăgosteşte acolo de o altă femeie, o localnică – prințesa Sieniawaska.

Citește și: România – locul 32 în clasamentul “celor mai fericite ţări” pe 2024

Dar acest amor îi va aduce numai probleme: în 1703, împăratul Vienei îi declară război. Fără niciun sprijin, Rákóczi cere ajutor amicului său, Bercsényi. Acesta, cu stare, îi dă bani lui Rákóczi, îi face armată și face o călătorie până la Paris pentru a cere o sumă de bani lui Ludovic. Nu-i va primi.

Rákóczi va pierde războiul iar armata lui se va risipi: unii se predau, alții ajung în Banat iar o ceată de husari se retrag la sud de București, condusă de groful Miklós Bercsényi, în timpul războiului dintre austrieci și otomani.

Voievodul Țării Românești, Constantin Brâncoveanu, pentru a-i pacifica și păstra în slujba sa, le dă o bucată de pământ dincolo de Mănăstirea Văcăreşti, unde aceștia își vor alcătui un sat. Din cei stabiliți aici, rămășițe ale armatei lui Bercsényi, ne-a rămas și un nume: Berchenyi la francezi, Berceni la noi.

Cartierul Berceni împreună cu artera care îi poartă numele, Șoseaua Berceni, a luat naștere după anul 1945.

Explicație foto: Soseaua Olteniței la intersecție cu Șos. Berceni (arhiva Muzeului Municipiului București)