România – locul 32 în clasamentul “celor mai fericite ţări” pe 2024

713

România se clasează pe locul 32 în topul celor mai fericite ţări din 143 de ţări. Anul trecut, ţara noastră se afla pe locul 24, potrivit Raportului Mondial al Fericirii. Finlanda este pe primul loc pentru al şaptelea an consecutiv.

Danemarca şi Islanda au ocupat din nou locurile doi şi trei, urmate de Suedia (locul patru). Norvegia s-a clasat pe locul şapte.

Citește și: Invitație la plimbare prin Cimitirul Bellu, în luna aprilie. Este interzis accesul persoanelor în stare de ebrietate

SUA nu a mai prins top 20 – prima dată când s-au clasat atât de prost de când a fost creat World Happiness Report, în 2012.

Cea mai fericită ţară din lume pentru persoanele sub 30 de ani este Lituania.  Potrivit raportului, bătrânii sunt acum semnificativ mai fericiţi decât tinerii în ţări precum Norvegia, Suedia, Germania, Franţa, Marea Britanie şi Spania. Este invers în Portugalia şi Grecia – unde tinerii sunt mai fericiţi decât bătrânii.

Au existat, de asemenea, date care arată că și copiii sunt din ce în ce mai puţin fericiţi. “Punând cap la cap datele disponibile privind bunăstarea copiilor şi adolescenţilor din întreaga lume, am documentat scăderi deconcertante mai ales în America de Nord şi Europa de Vest. Să ne gândim că, în unele părţi ale lumii, copiii se confruntă deja cu echivalentul unei crize de la jumătatea vieţii necesită măsuri politice imediate”, a declarat într-un comunicat profesorul Jan-Emmanuel De Neve, director al Centrului de cercetare a bunăstării de la Oxford, profesor de economie şi ştiinţe comportamentale la Saïd Business School şi unul dintre editorii Raportului mondial al fericirii.

Israel, pe locul 5 – Palestina, pe locul 103

Având în vedere războiul cu Hamas, Israelul ar putea fi o surpriză pe locul 5, deşi ţara se află în top 10 din 2022. Autorii raportului subliniază faptul că acest clasament se bazează pe o medie de trei ani, care deseori atenuează efectul „evenimentelor cataclismice care au loc în timpul unui anumit an”. În plus, momentul realizării sondajului joacă în mod evident un rol atunci când există o criză. Sondajul din Israel a fost realizat după atacul Hamas din 7 octombrie, dar înainte de mare parte din războiul care a urmat. Astfel, deşi evaluările vieţii au scăzut brusc, aceste scoruri au reprezentat doar o treime din medie.

Raportul, care se bazează în mare măsură pe sondajul Gallup World Poll, include, de asemenea, o clasare a Palestinei pe locul 103, deşi statutul său de stat nu este recunoscut pe scară largă. Sondajul a fost realizat în teritoriile palestiniene din Gaza şi Cisiordania înainte de evenimentele din 7 octombrie.

România se clasează pe locul 32 în topul celor mai fericite ţări din 143 de ţări. Anul trecut, ţara noastră se afla pe locul 24. La coada listei pentru 2024 se află Afganistanul, care – încă o dată – a fost desemnată cea mai nefericită ţară din lume. În completarea listei celor cinci ţări slab clasate se află Liban, Lesotho, Sierra Leone şi Congo.

Cele mai fericite 20 de ţări din lume în 2024:

1. Finlanda

2. Danemarca

3. Islanda

4. Suedia

5. Israel

6. Olanda

7. Norvegia

8. Luxemburg

9. Elveţia

10. Australia

11. Noua Zeelandă

12. Costa Rica

13. Kuweit

14. Austria

15. Canada

16. Belgia

17. Irlanda

18. Cehia

19. Lituania

20. Regatul Unit
………………………………………………………………………………………

27. Franța

28. Arabia Saudită

29. Kosovo

30. Singapore

31. Taiwan

32. România

33. El Salvador

34. Estonia

35. Polonia

……………………………………………………………………………………………..

71. Republica Moldova

72. Rusia

Clasamentul se bazează pe şase factori – sprijin social, venituri, sănătate, libertate, generozitate şi absenţa corupţiei – folosind date din surse precum sondajul Gallup World Poll. Publicat în fiecare an, în cinstea Zilei Internaţionale a Fericirii, la 20 martie, este un parteneriat între mai multe surse, inclusiv Reţeaua ONU pentru soluţii de dezvoltare durabilă, Gallup şi Centrul de cercetare Oxford Wellbeing.