Consiliul Local Sector 4 a aprobat din nou construirea unei parcări pe spațiul verde de lângă Parcul Tineretului, după ce instanța a decis anularea primei hotărâri

1719
Parcare Secerei Sectorul 4 News

Consiliul Local Sector 4, la propunerea primarului Daniel Băluță, a aprobat din nou pe 28 decembrie indicatorii tehnico-economici pentru parcarea de 700 locuri de pe spațiul verde de lângă Palatul Copiilor-Parcul Tineretului, teren primit de la Primăria Capitalei pentru a amenaja un parc.

În noua hotărâre, Primăria a schimbat adresa parcării de pe strada Secerei, pe strada Pridvorului 24, însă este vorba despre același teren. Reamintim că Tribunalul București a anulat recent prin care Consiliul Local Sector 4 a aprobat inițial această parcare și a decis că spațiul verde rămâne verde.

Dan Trifu, vicepreședintele asociației Ecocivica a declarat pentru HotNews.ro că reaprobarea indicatorilor pentru parcarea de 700 de locuri este abuzivă.

“Este o faptă agravantă pentru Primăria Sector 4 și Consiliul Local Sector 4 că au emis o hotărâre similară cu cea anulată de instanță, prin care s-a aprobat amenajarea parcării de 700 locuri. Acum apare o nouă hotarare cu acelasi conținut, doar că se modifică adresa. Legea spune foarte clar că un act administrativ emis în condițiile primului, anulat de instanță, este nul de drept. Așa cum spuneam, devine o faptă agravantă, este abuz in serviciu. Cu siguranță va fi sesizat Parchetul având în vedere gravitatea faptelor”, a explicat Dan Trifu pentru HotNews.ro.

Parcare Secerei Parcare Secerei

Sentința a fost pronunțată pe 15 decembrie, iar instanța a dispus “anularea Hotărârii Consiliului Local Sector 4 nr. 59/31.03.2017 privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenți obiectivului de investiții “Amenajare parcare aproximativ 700 locuri””. Procesul a fost intentat de Asociațiile Salvați Bucureștiul și Ecocivica, care militează pentru protejarea spațiilor verzi, iar decizia poate fi atacată cu recurs.

“Această decizie a instanței este o realizare destul de mare. Inseamnă salvarea a 2,3 ha de spațiu verde de la betonare”, spunea Dan Trifu, vicepresedintele fundației Ecocivica, dupa pronunțarea instanței.
Reamintim că mai multe ONG-uri, consilierii din opoziție  și o parte dintre cetațenii din zonă au cerut primarului Daniel Baluță să nu betoneze spațiul verde de pe strada Secerei, aferent Parcului Tineretului, pentru construirea unei parcări și să găseasca altă soluție, însă acesta i-a ignorat. HotNews.ro a scris de mai multe ori despre acest subiect.

Primarul Sectorului 4, Daniel Baluță, a postat pe facebook că spațiul verde nu este spațiu verde, ci un “teren plin de gunoaie, un adevărat focar de infecție situat la doi pași de centrul Bucureștiului”. Reamintim că de un an de când este administratorul terenului, primarul nu a făcut nimic pentru a curăța terenul și a amenaja parcul.

Prin Hotărârea Consiliului General din data de 21.12.2016, terenul în suprafață de 52.863 mp de pe strada Secerei, între Palatul Copiilor, Parcul Copiilor si Sala Polivalentă, pe care Primăria sector 4 vrea să amenajeze o parcare, a fost transmis în administrarea Consiliului Local sector 4 pentru a fi alipit Parcului Lumea Copiilor și a se amenaja ca atare.

Citește și: Primăria Sector 4 nu poate construi parcare lângă Parcul Tineretului. Instanța a decis ca spațiul să rămână verde

“În zona Tineretului se află un teren ce are destinație de parc. Terenul situat în str. Secerei nr. 53-57, sector 4, subzona parcuri, face parte din Parcul Tineretului, aflat în administrarea Administrației Lacuri, Parcuri, Agrement București. Pentru a-i da o utilitate, în anul 2009 s-a încheiat Contractul de asociere nr. 2248/29.04.2009, între Administrația Lacuri, Parcuri, Agrement București, titularul dreptului de administrare asupra terenului, si SC BLEU CIEL SRL cu scopul modernizării și amenajării parcului, având în vedere ca în momentul acela terenul se afla in stare de degradare; durata contractului era de 25 de ani. Pe baza acestui contract, prin HCL sector 4 nr. 78/31.08.2009 a fost aprobat PUD-ul pentru această investiție. Urmare acțiunii Asociației SALVAȚI BUCUREȘTIUL, prin sentința definitivă, a fost anulată HCL sector 4 nr. 78/31.08.2013 și Autorizația de Construire nr. 86/08.03.2011 emisă de Primarul sectorului 4 pentru imobilul din str. Secerei nr. 53-57. În momentul de fată, starea terenului este într-o stare accentuate de degradare, urmare începerii escavațiilor și a defrișării arborilor, dar neplantat nimic in compensare. Vecin cu acest teren se află 2 parcuri: Parcul Lumea Copiilor si Parcul Orașelul Copiilor (…). Luând exemplul amenajarilor efectuate de Primăria sectorului 4 în cele 2 parcuri și ținând cont de starea terenului vecin celor 2 parcuri, propunem trecerea în administrare către Primăria sectorului 4 si suntem siguri că va fi amenajat și el în concordanță cu cele două”, se arată în expunerea de motive a hotărârii de Consiliu General.
În plus, în proiectul de hotărâre se arată că schimbarea destinației terenului atrage după sine pierderea dreptului de administrare pe care îl are Primăria sector 4.

Terenul pe care primarul Sectorului 4, Daniel Baluță, vrea să facă parcarea a fost concesionat în urma cu câțiva ani de Primăria Capitalei unei firme pentru a amenaja un aqua-land, s-au taiat o parte dintre arbori, însa societatea civilă s-a adresat instanței și a reusit sa salveze spațiul verde. Pe de alta parte, în zonă este deficit de locuri de parcare, mai ales în condițiile în care Primăria sector 4 a început să amendeze șoferii care parchează pe trotuar.

Parcare Secerei Parcare Secerei