Primăria Sector 4 nu poate construi parcare lângă Parcul Tineretului. Instanța a decis ca spațiul să rămână verde

1587
Parcare Secerei Sectorul 4 News

Tribunalul București a anulat Hotărârea Consiliului Local Sector 4 prin care s-a aprobat construirea unei parcări de 750 locuri pe un spațiu verde aferent  Parcului Tineretului, pe care Primaria Capitalei l-a dat primăriei de sector pentru amenajarea unui parc. Procesul a fost intentat de Asociațiile Salvati Bucurestiul si  Ecocivica, care militează pentru protejarea spațiilor verzi, iar decizia poate fi atacată cu recurs.

Sentinta a fost pronunțată pe 15decembrie iar instanța a dispus “anularea Hotărârii Consiliului Local Sector 4 nr. 59/31.03.2017 privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenți obiectivului de investiții “Amenajare parcare aproximativ 700 locuri””.
Reamintim ca mai multe ONG-uri, consilierii din opoziție  si o parte dintre cetațenii din zonă au cerut primarului Daniel Balută să nu betoneze spațiul verde de pe strada Secerei, aferent Parcului Tineretului, pentru construirea unei parcări si să găsească alta solutie, insă acesta i-a ignorat.

“Această decizie a instanței este o realizare destul de mare. Inseamnă salvarea a 2,3 ha de spațiu verde de la betonare, de fapt a 5 ha de parc fiindcă Primaria sectorului 4 mai are acolo un proiect cultural, prin care vrea sa betoneze si sa pună niste statui. Pe langă salvarea spațiului verde am salvat cheltuirea a 3 milioane de euro pentru amenajarea parcării, un proiect care aduce atingere gravă sanatații populatiei. Sperăm ca sentința să fie menținută si la recurs. Pe amplasament se află circa 250 de arbori, pe lângă cei 250 care au fost deja tăiați pentru construirea aqua land-ului, unde iarăși am anulat proiectul si am câstigat procesul. Acum Primaria Sectorului 4 face presiuni uriașe la Primăria Capitalei pentru emiterea avizului de defrișare pentru cei 250 de arbori rămasi. Speram că Primăria Capitalei să respecte legea si să nu dea acel aviz”, a declarat vicepresedintele Ecocivica, Dan Trifu.

Consiliul local sector 4 a aprobat, pe 31 martie, construirea unei parcări de circa 750 de locuri pe terenul dintre Sala Polivalentă  si Palatul Național al Copiilor, teren care figurează ca spațiu verde.

Prin Hotărârea Consiliului General din data de  21.12.2016, terenul în suprafată de 52.863 mp de pe strada Secerei, între Palatul Copiilor, Parcul Copiilor si Sala Polivalentă, pe care Primaria sector 4 vrea să amenajeze o parcare, a fost transmis in administrarea Consiliului Local sector 4 pentru a fi alipit Parcului Lumea Copiilor si a se amenaja ca atare.

“In zona Tineretului se află un teren ce are destinație de parc. Terenul situat în str. Secerei nr. 53-57, sector 4, subzona parcuri, face parte din Parcul Tineretului, aflat în administrarea Administrației Lacuri, Parcuri, Agrement București. Pentru a-i da o utilitate , în anul 2009 s-a încheiat Contractul de asociere nr. 2248/29.04.2009, între Administrația Lacuri, Parcuri, Agrement București, titularul dreptului de administrare asupra terenului, si SC BLEU CIEL SRL cu scopul modernizării si amenajării parcului, având în vedere că în momentul acela terenul se afla in stare de degradare; durata contractului era de 25 de ani. Pe baza acestui contract, prin HCL sector 4 nr. 78/31.08.2009 a fost aprobat PUD-ul pentru această investiție. Urmare acțiunii Asociației SALVAȚI BUCURESTIUL, prin sentinta definitivă, a fost anulată HCL sector 4 nr. 78/31.08.2013 si Autorizația de Construire nr. 86/08.03.2011 emisă de Primarul sectorului 4 pentru imobilul din str. Secerei nr. 53-57.  In momentul de fată, starea terenului este intr-o stare accentuată de degradare, urmare începerii escavațiilor si a defrișării arborilor, dar neplantat nimic în compensare. Vecin cu acest teren se afla 2 parcuri: Parcul Lumea Copiilor si Parcul Orășelul Copiilor (…). Luând exemplul amenajărilor efectuate de Primaria sectorului 4 in cele 2 parcuri si ținând cont de starea terenului vecin celor 2 parcuri, propunem trecerea în administrare către Primăria sectorului 4 si suntem siguri că va fi amenajat si el in concordanță cu cele două”, se arată in expunerea de motive a hotărârii de Consiliu General.

În plus, în proiectul de hotărâre se arată că schimbarea destinației terenului atrage după sine pierderea dreptului de administrare pe care îl are Primăria sector 4.Terenul pe care primarul Sectorului 4, Daniel Băluta, vrea să facă parcarea a fost concesionat în urmă cu câțiva ani de Primăria Capitalei unei firme pentru a amenaja un aqua-land, s-au tăiat o parte dintre arbori, insă societatea civilă s-a adresat instanței și a reușit să salveze spațiul verde. Pe de altă parte, in zonă este deficit de locuri de parcare, ai ales in condițiile in care Primăria sector 4 a început să amendeze șoferii care parchează pe trotuar.

Parcare Secerei Parcare Secerei