Cel mai mare spital, cu profil de medicină dentară, din România, construit în Sectorul 4 al Capitalei, va fi inaugurat în curând

1371

O serie de evenimente tragice din ultimul deceniu, ca și disputele legate de PNRR, au împământenit ideea că sistemul spitalicesc autohton nu are șanse în vreun viitor rezonabil să ofere o asistență medicală măcar satisfăcătoare.

Deși lucrurile nu stau chiar atât de sumbru, este nevoie ca lucrurile să se schimbe. Ceea ce se vede mai puțin este că schimbările chiar au loc!

Citește și: ”Vatra Satului” se mută în Sectorul 4, în zona parcului Tudor Arghezi – un nou târg tradițional se desfășoară în weekend

Compania Națională de Investiții – implicată în sistemul sanitar

În perioada imediat următoare va fi inaugurat cel mai mare spital universitar, cu profil de medicină dentară, din România, în Sectorul 4 al Capitalei, construit din bani publici. Obiectivul reprezintă, totodată, și cea mai nouă facilitate educațională de profil medical, destinată studenților Facultății de Stomatologie din cadrul UMF „Carol Davila”. Investiția reprezintă unul dintre cele mai bune exemple de colaborare instituțională: Finanțată de Ministerul Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții, noul obiectiv a fost dotat de Primăria Sectorului 4 fiind, pe lângă clinică, și componentă a Facultății de Stomatologie din cadru Universității de Medicină şi Farmacie.

Iar această nouă unitate spitalicească nu este o excepție: în toată țara s-au recepționat ori sunt în faza de construcție numeroase obiective. CNI anunță că în anul 2023 au fost finalizate 5 dispensare comunale în județele Dâmbovița, Harghita, Olt, Prahova și Vâlcea. Totodată se află în derulare alte 39 de dispensare în valoare totală de aproximativ 147 de milioane de lei.

Pe lângă dispensare, din 2016, CNI a realizat și finalizat 12 alte obiective de investiții în domeniul sanitar, în valoare totală de un sfert de miliard de lei. Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din municipiul Iași sau Modernizarea Secției de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Tulcea sau Corpul de Pediatrie a Spitalului Orășenesc Vișeu de Sus, sunt doar câteva exemple.

În prezent, pe lângă dispensarele aflate în lucru, CNI mai are în derulare, tot domeniul sanitar, alte 40 de obiective de investiții în valoare de 1,98 de miliarde de lei. Se construiește un corp nou al Spitalului de Urgență Călărași. Se extind, modernizează sau sunt în reparație capitală Secția de Recuperare Neuropsihomotorie a Copiilor din Sanatoriul Techirghiol, Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc și Spitalul de Psihiatrie Cavnic. Totodată, se reabilitează și se extinde așezământul spitalicesc Precista din Roman și se construiește Spitalul Orășenesc Sinaia și noua clădire a Ambulatoriului integrat la Spitalul Județean de Urgență Vaslui.