ANRE: Gazele se scumpesc cu 5,83% pentru consumatorii casnici, de la 1 august

1579

Preţul gazelor naturale creşte pentru consumatorii casnici cu 5,83%, de la 1 august, potrivit unei ajustări realizate de Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Acest anunţ vine la mai puţin de 24 de ore după ce Ministerul Finanţelor a lansat un proiect care prevede plafonarea preţului gazelor naturale din producţia internă până în anul 2021.

„Având în vedere solicitările furnizorilor de gaze naturale şi în urma analizei minuţioase a costurilor reflectate în preţul final, Comitetul de reglementare, aplicând prevederile legale, a constatat că sunt îndeplinite condiţiile pentru o ajustare, în medie cu 5,83%, a preţului la gazele naturale pentru clienţii finali casnici, începând cu data de 1 august 2018”, anunţă ANRE.

Potrivit instituţiei, în şedinţa de astăzi, membrii Comitetului de reglementare al ANRE au luat în discuţie solicitările furnizorilor de gaze naturale cu privire la ajustarea preţurilor. Solicitările vin ca urmare a faptului că, începând cu data de 1 aprilie 2017, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă s-a liberalizat, producătorii având libertatea să vândă gazele naturale la un preţ care nu mai este reglementat.

Citește și: Se scumpește apa potabilă

În prezent, gazele naturale de provenienţă internă se vând pe piaţa concurenţială, inclusiv pentru clienţii casnici, preţul de achiziţie al acestora fiind stabilit în mod liber, pe baza cererii şi a ofertei.

Potrivit ANRE, preţul gazelor naturale din producţia internă a evoluat după cum urmează:

În perioada ianuarie 2013 – aprilie 2017, prin calendarele de liberalizare stabilite prin memorandumuri şi hotărâri de Guvern, evoluţia preţului producţiei interne a cunoscut o creştere de la 45,71 lei/MWh la 60 lei/MWh, la consumatorii casnici.

Evoluţia preţurilor de vânzare a gazelor naturale de către producătorii interni în perioada aprilie 2017 – martie 2018:

gaze

Evoluţia preţului de vânzare a gazelor naturale din producţia internă conform contractelor încheiate pe piaţa centralizată, cu livrare în perioada august 2018 – martie 2019:

gaze

Cumulat, procentul de creştere a preţurilor la gazele naturale din producţia internă a fost, în perioada ianuarie 2013 – martie 2019, de 75,56%. ANRE menţionează că nu a avut şi nu are competenţe în stabilirea nivelului acestor preţuri.

De asemenea, pe lângă gazele naturale din producţia internă, anual, România importă o cantitate de gaze naturale în vederea acoperirii necesarului de consum estimat pentru perioada sezonului rece.

Evoluţia preţului gazelor naturale din import stabilit pe piaţa concurenţială: