Analiză: Cine sunt cei 9 (nouă) candidați care vor să fie primar în sectorul 4

3677

Sectorul4news vă prezintă, în cele ce urmează, o analiză a CV-urilor celor 9 persoane înscrise în bătălia pentru funcția de primar al sectorului 4, cărora biroul electoral le-a aprobat dosarul de candidatură.

 

1. Daniel Băluță – actualul primar în funcție, medic de profesie, susținut de alianța formată între PSD și PPU (SL). Este unul dintre marii favoriți la scaunul de primar, dacă ne referim, prin comparație, cu celelalte primării din București. Pare să nu aibă contra-candidat, mai ales că partidul aflat la putere, PNL, nu a reușit să desemneze un candidat! „Un număr foarte mare de candidați la Primăria Capitalei, dar și la primăriile de sector, nu poate fi decât benefic, deoarece oamenii au de unde alege. Este un lucru extraordinar, pentru că bucureștenii vor putea să aleagă din mai multe proiecte și sunt convins că proiectele PSD sunt mult mai valoroase. Scopul pe care contracandidații noștri îl au e acela de a da la o parte PSD. Este singurul lor obiectiv. Sunt mult mai puțin aplicați pe partea de proiecte. Sunt convins că oamenii vor sancționa o asemenea abordare, nu este una constructivă, ci distructivă”, a precizat edilul în funcție.

2. Simona Spătaru –  candidează din partea alianței USR-PLUS, fiind membră a PLUS. De profesie avocat, în vîrstă de 41 de ani, pare genul de candidat aruncat în luptă doar pentru a face act de prezență, Conform declarațiilor politice, ea ar beneficia de sprijinul PNL, partid care n-a reușit să-și desemneze un candidat propriu, ajungând, astfel, să susțină candidatul unui partid minuscul. De altfel, și la așa-zisele întâlniri cu locuitorii din sector, prezența cetățenilor este una nesemnificativă, Simona Spătaru ajungând să facă selfie-uri alături de membrii stafului de campanie. “Îmi doresc să devin Primarul Sectorului 4 pentru că sectorul 4 este și pentru mine acasă. Este locul în care am copiii la școală și îmi doresc foarte mult să rămân, să profesez și să trăiesc aici, câte zile ori fi. Îmi doresc să fac din sectorul 4 un oraș așa cum îl vedem afară”, și-a justificat ambițiile, candidata.

3. Ștefănel Dan Marin – în prezent consilier local la sectorul 4, candidează din partea PMP. Originar din Turnu Măgurele, județul Teleorman, de profesie analist politic, a ocupat pentru o scurtă perioadă (septembrie – noiembrie 2015) și funcția interimară de Primar General al Capitalei. Are ceva experiență politică, în trecut fiind membru la PP DD și la UNPR. A mai candidat și în 2016, tot din partea PMP.

4. Ovidiu Zară – candidează din partea Partidului Ecologist Român (PER). Are calificare de economist, dar de profesie este jurnalist. Lucrează și la o instituție publică. Este colaborator pe la diferite televiziuni, în trecut lucrând la diferite cotidiane, cum ar fi Evenimentul zilei sau Curentul. A candidat și la alegerile din 2016. Are 50 de ani. Sloganul său pentru aceste alegeri este „Vocea ta în Primăria Sector 4”. Este un opozant puternic al administrației actuale, în special prin postările de pe pagina personală de facebook.

5. Vasile Negrilă – candidează pe listele Partidului Social Democrat Independent. A ocupat în actualul mandat funcția de consilier local sector 4 din partea PPU. Este jurist. În noiembrie 2019, Vasile Negrilă şi-a parcat autoturismul neregulamentar fiind sancţionat de o poliţistă locală a sectorului 4. În momentul în care a constatat că este amendat, a răbufnit la adresa poliţistei locale:  „Fă, tu ştii cine sunt eu? Sunt Vasile Negrilă şi când voi ajunge primar vei fi prima pe care o voi da afară”, discuţia continuând cu alte injurii mai puţin ortodoxe la adresa fetei. Pentru aceste fapte, consilierul Negrilă a fost sancţionat de Comisia Juridică fiind exclus, potrivit noului cod de organizare şi funcţionare al Consiliului Local, temporar de la lucrările Consiliului Local şi ale comisiilor de specialitate, pentru două şedinţe consecutive. De altfel, Vasile Negrilă a dat startul campaniei electorale cu mult timp înainte, crezînd că va fi susținut de partidul din care făcea parte, cu atacuri murdare pe rețelele de socializare, la adresa actualului primar. Doar că PPU SL a semnat un parteneriat de alianță chiar cu PSD pentru susținerea lui Daniel Băluță la Primăria Sectorului 4. Prin urmare, Negrilă și-a dat demisia și și-a continuat campania din partea partidului condus de Marian Vanghelie.

6. Gabriel Liviu Ispas – este candidatul alianței Pro Romînia – București 2020, prescurtat Pro București 2020. Are 43 de ani. Este coordonator al organizației PRO România Sector 4 din februarie 2019.  Are o bogată experiență în administrația publică centrală, fiind în ultimii 15 ani director general juridic, șef al Corpului de Control, secretar general adjunct sau secretar de stat în Ministerul Educației Naționale. A fost manager în 3 proiecte europene, fiind implicat în elaborarea și coordonarea Strategiei pentru prevenirea corupției în educație. „Sunt convins că, împreună, vom face o administrație mai bună, mai performantă, mai apropiată de cetățeni! Sănătatea, educația, siguranța cetățenilor și dezvoltarea durabilă sunt importante”, este unul dintre mesajele electorale ale acestuia.

7. Adrian-Vlad Chiotan – susținut de ALDE. Se consideră singurul candidat liberal la funcția de primar al Sectorului 4. „Mă adresez electoratului liberal, în mare parte, pentru că unicul partid liberal în momentul acesta este ALDE. Sunt un om corect, mă bazez pe valori morale și sunt un om care își respectă promisiunile. Datorită experienței pe care am dobândit-o în timp, în domeniul privat, cât și în domeniul public, am hotârât să candidez la Primăria Sectorului 4”, spune acesta. Fost secretar de stat la Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități, Adrian Vlad Chiotan are 51 de ani.

8. Călina Simion-Dan – din partea PRM. De profesie economist, este consilier local la sectorul 4, din partea PPU. Spune că și-a depus cndidatura pentru funcția de primar „cu gândul la vecinii mei, la părinții mei, la colegii pe care i-am avut fiind elev în sectorul 4 la școala gimnazială și la liceu, la oamenii care mi-au cerut ajutorul în mandatul meu de Consilier Local, la oamenii pe care îi intâlnesc zilnic prin prisma activității pe care o desfășor”.

9. Constantin Titian Filip – candidat independent. Are 59 de ani. A candidat și în 2016, din partea PSRO, dar și în 2012. Prezență exotică, dar și fire controversată, se prezintă ca fiind medic specialist neurochirurg, Presedintele Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Pacientilor, Membru in cadrul Adunarii Generale a Colegiului Medicilor Romania, Avocat in cadrul Baroului Bucuresti . Are o clinică privată, în sectorul 4.

Și-au mai depus candidatura la funcția de primar al sectorului 4, dar, din diferite motive, le-a fost respins dosarul: Antonio Andrusceac – Alianța pentru Uniunea Românilor, Ștefănescu Marcel Cristian – Restart: România, Tudor Marin – Partidul României Europene,  Mihăilescu Mircea Daniel – Mișcarea Patrioților Români,  Maftei Augustin – Forța Identității Naționale.