Un lucru pe care nu îl știe multă lume. Candidații cu un scor obținut la alegeri de cel puțin 3 % pot deconta până la 10 milioane de dolari

1236

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a atras atenția, într-o ediție specială a Știrilor Pro TV, asupra legii care permite candidaților la alegerile prezidențiale din România să deconteze cheltuieli electorale de până la 10 milioane de dolari.

Este vorba, conform legii, spune CTP, de acei candidați care au obținut cel puțin 3 % din voturile electoratului.

Gazetarul spune că suma este prea mare, o ”cifră scandaloasă”, care va fi plătită din buzunarul tuturor românilor.

Citește și: Video: Piaţa Sudului, reconstruită. Daniel Băluţă: Cele mai ieftine produse agro-alimentare din Bucureşti. Garantez!

Să vă uitați la cei care au peste 3 %, 3 % sau mai mult, dintre candidați. Știți ce se întâmplă? Pentru fiecare dintre aceștia dumneavoastră îi veți plăti campania electorală, deși n-ați votat pentru respectivul, puteți să votați numai pentru unul. Pentru toți ceilalți care au depășit 3 % pot, conform legii 334 / 2006 republicată, pot să-și facă o campanie de maximum 20.000 de salarii minime pe economie, adică 10 milioane de dolari, stimați telespectatori. Nu mi-a venit să cred, dar așa este! Este o cifră absolut scandaloasă.

Eu înțeleg ideea, să dai ceva de la stat pentru ca și cei fără mari posibilități materiale, care nu au avere, să poată să se înscrie în această cursă. Dar nu 10 milioane de dolari! O cifră mult mai rezonabilă, mai mică.  În plus, vă dați seama ce se poate face? Respectivul face un 3 – 4 %, își face campania asta cu agenții de publicitate, cu televiziuni, și acolo se poate aranja foarte frumos umflarea prețurilor. E o posibilitate.” – a spus Cristian Tudor Popescu în ediția specială a Știrilor Pro TV din 10 noiembrie, dedicată alegerilor prezidențiale.