Şcolile se ÎNCHID din cauza gripei

763

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii anunţă că numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat, astfel că au informat Ministerul Educaţiei despre evoluţia infecţiilor gripale şi, prin Ordin al MEN, ziua de vineri va fi liberă pentru elevi.

 

Conform raportărilor INSP, săptămâna 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic,la fel că şi săptămâna anterioară acesteia. Numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat. Conform specialiştilor, dacă şi cea de a 3-a săptămâna consecutiv îşi va menţine caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă. Ministerul Sănătăţii a informat astăzi Ministerul Educaţiei Naţionale despre situaţia prinvind evoluţia infecţiilor gripale şi despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripă, care constă în suspendarea cursurilor şcolare pentru dată de 25 ianuarie 2019”, informează Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat de presă.

Sorina Pintea a declarat, după ce a anunţat că vineri cursurile sunt suspendate, că nu ne aflăm în epidemie de gripă, însă măsurile implementate sunt aceleaşi ca în cazul acestui fenomen. Pintea a mai spus că elevii, chiar dacă nu merg la ore, tot trebuie feriţi de spaţiile aglomerate.

Suspendând cursurile nu înseamnă că mergem în colectivităţi, adică la mall sau în alte locuri aglomerate. Trebuie să înţelegem că suntem în plin sezon gripal. (…) Nu suntem încă în epidemie. Avem două săptămâni la rând, două săptămâni epidemice. În momentul în care avem trei, declarăm epidemie. Dar măsurile pe care Ministerul Sănătăţii le implementează sunt aceleaşi ca în cazul unei epidemii”, a declarat Sorina Pintea, la Antena3.

Numărul deceselor din cauza virusului gripal a ajuns la 34.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, măsura suspendării cursurilor pentru ziua de vineri, 25 ianuarie, a fost aprobată printr-un ordin al Ministerului Educaţiei. Astfel, dat fiind că 24 ianuarie este declarată ofical zi liberă, timp de 4 zile, copiii vor putea evita expunerea în colectivităţi, arată sursa citată.

Citește și: Peste 10.000 de locuitori din Bucureşti, Sector 4, şi-au plătit taxele şi parcarea la Staţiile de Plată SelfPay în primele două săptămâni din 2019

Vom continua să supraveghem atent evoluţia gripei în toată ţară. Împreună cu Ministerul Educaţiei, vom continuă triajul epidemiologic în unităţile de învăţământ săptămâna viitoare, odată cu realuarea activităţii în unităţile şcolare. Recomand părinţilor să pună accent în continuare pe măsurile igienico-sanitare , iar pe parcursul celor 4 zile libere să evite expunerea copiilor în colectivităţi”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Măsurile de prevenire şi control demarate de Ministerul Sănătăţii săptămâna trecută, la debutul sezonului gripal, se menţin în perioada următoare. De asemenea, Ministerul Sănătăţii a demarată pocedura de achiziţionare a 25.000 de doze de vaccin, la cererea medicilor de familie şi a Direcţiilor de Sănătate Publică.

Este îmbucurător faptul că numărul persoanelor din categoriie de risc au ales să se vaccineze în număr mai mare în acest sezon, astfel încât din cele 1.300.000 de doze achiziţionate iniţial de Ministerul Sănătăţii mai sunt la medici de familie aproximativ 24.000. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, de aceea am decis să suplimentăm numărul de vaccinuri gripale pentru a oferi protecţie unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asigurăm vaccinarea gratuită. Vom urgenţă procedurile de achiziţie şi estimăm că săptămâna viitoare poate începe distribuirea acestora către medicii de familie”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

În funcţie de situaţia epidemiologică, unităţile sanitare sunt responsabile să limiteze accesul vizitatorilor în spitale, în special în secţiile cu risc crescut.