Capitala de sub gheață! Primăria Sectorului 4 anunţă că îi va ajuta pe proprietarii maşinilor avariate de copaci

1124

Trei zile sub gheață. Capitala a paralizat cu totul, de la cetățenii ținuți în frig de RADET, la blocajele sistemelor de urgență pentru populație, până la cei cărora „le-a înghețat inima” când și-au găsit mașina făcută praf sub un copac. „Acum am susținut primul test adevărat legat de o situație de calamitate”, a declarat ieri un reprezentat al Inspectoratului Situațiilor de Urgență București-Ilfov. Iar acest test a fost picat rușinos în ceea ce privește numărul de apel de urgență. În momentul de față, Primăria Sectorului 4 este singura care a venit în ajutorul păgubiților.

 

Primăria sectorului 4 transmite că îi va despăgubi pe toţi cei care au maşinile avariate din cauza copacilor prăbuşiţi zilele aceastea. Cei care solicită despăgubiri, chiar şi cei fără CASCO, sunt aşteptaţi, de luni, la sediul primăriei, anunţă primarul Daniel Băluţă.

„Ploaia îngheţată care s-a abătut asupra Capitalei a produs multe pagube proprietarilor de maşini, astfel că la iniţiativa Primarului Sectorului 4, Daniel Băluţă, autoritatea locală va veni în sprijinul acestora şi îi va ajuta să îşi repare autovehiculele. Măsura este destinată în special proprietarilor care, în lipsa unei asigurări de tip CASCO, nu au cum să acopere costurile de reparaţii ale vehiculelor avariate de arborii căzuţi în urma fenomenelor meteorologice de zilele trecute”, se arată într-un comunicat al Primăriei Sectorului 4, transmis duminică.

Cei afectaţi trebuie să vină la sediul primăriei, cu nota de constatare întocmită la faţa locului de colegii de la Poliţia Locală Sector 4, iar juriştii noştri le vor oferi suportul necesar întocmirii dosarelor de despăgubire, astfel încât cererile să fie soluţionate în regim de urgenţă”, a declarat Daniel Băluţă, primarul sectorului 4.

Potrivit reprezentanţilor primăriei sector 4, duminică, la ora 15.00, peste 150 de angajaţi ai autorităţii locale se aflau în teren şi lucrau pentru a îndepărta toţi arborii care, „sub greutatea gheţii, reprezintă un pericol pentru oameni şi pentru bunurile aflate pe domeniul public”.

Vineri, omor la Urgențe

Prima zi de „freezing rain” a dus mii de oameni în sălile de aș teptare ale Camerelor de Gardă. Entorse, luxații și rupturi de oase, dar și capete sparte sau plăgi. Acestea au fost urgențele pe care le-au tratat la foc automat medicii din spitalele bucureștene. Majoritatea victimelor au alunecat pe trotuar, spațiu a cărui curățare nu intră în lista de atribuții ale Primăriei Capitalei sau de sector, ci în cea a cetățeanului sau, după caz, a administrațiilor de bloc.

Surse din cadrul administrației ne-au declarat că nu s-a aplicat nicio sancțiune pentru trotuarele și țurțurii necurățate.

Citește și: Criticat că a construit Gradinița Binelui în câmp, Primarul Sectorului 4 a promis că va pune la dispozitia copiilor un microbuz

Sâmbătă, copacii s-au prăvălit peste sute de mașini

Oamenii au înțeles avertizarea ISU și au rămas, în limita posibilităților, în case. După ora prânzului, cetățenii au asistat siderați, de la fereastra geamurilor, cum copacii încărcați de gheață s-au prăvălit peste autoturisme. De asemenea, și peste două persoane.

Sub teroarea imaginilor apocaliptice pentru bucureștenii care nu s-au mai lovit de o astfel de condiție meteo, cu cabluri de înaltă tensiune rupte și împrăștiate pe trotuare și carosabil, oamenii au apelat singurul număr pus de autorități la dispoziția lor: 112. În mai puțin de două ore de la începerea fenomenului de secerare a copacilor, linia de urgență a cedat. Nimeni nu a mai răspuns la acest număr.

ISU a elaborat urgent un mesaj telefonic, prin RO-Alert, în care ruga cetățenii să nu mai apeleze la 112 decât dacă viața cuiva este în pericol major. Primăria Capitalei a dat publicității, la mai bine de patru ore după blocajul centralei 112, un comunicat cu un număr verde unde oamenii pot face sesizări despre avarii și pagube la rețelele de electricitate, gaze șamd. Primăria Capitalei a comunicat unui post tv că nu va acorda despăgubiri celor care au suferit pagube materiale din cauza copacilor căzuți, decât dacă pentru acei copaci se făcuse anterior o plângere către administrația publică.