Românii care nu s-au recenzat nu vor mai fi amendaţi

974

Recensământul din 2022 s-a încheiat. Conform primelor date, reiese că România numără 19 milioane de locuitori. Oraşele reşedinţă de judeţ au pierdut din locuitori, dar, în schimb, au câştigat localităţile limitrofe. De asemenea, 600.000 de locuinţe secundare sunt goale.

Au fost şi foarte mulţi români care nu au dorit sau nu au ştiut să completeze formularele de recenzare. Iniţial, autorităţile au spus de cei care nu-şi vor da datele că vor fi amendaţi cu până la 3.000 de lei, dar şeful Institutului Naţional de Statistică spune că nu va mai exista nicio amendă.

Citește și: Avarii Termoenergetica în toate cele 6 sectoare. 1.191 de blocuri din București, fără apă caldă

Pentru cei care nu au participat la procesul de recenzare se vor lua datele din sistem, de la precedentul recensământ. “Cei care nu au fost recenzaţi nu vor fi amendaţi, întrucât nu au oferit informaţiile din motive obiective sau subiective. În perioada următoare, colegii mei din INS vor valida cifrele din teritoriu şi vor completa baza de recensământ folosind sursele administrative. Ei vor fi practic recenzaţi automat pe baza datelor existente în diverse surse administrative. Ei pot fi aduşi în baza de recensământ numai în măsura în care există informaţii că au fost pe teritoriul României în ultimele 12 luni”, a declarat pentru Observator Antena 1, Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS).