Primăria Capitalei vrea să exproprieze terenul care înconjoară complexul Big Berceni

4343
DCIM100MEDIADJI_0004.JPG

Primăria Capitalei vrea să exproprieze terenul care înconjoară complexul Big Berceni , circa 4.450 mp, pentru a amenaja spațiu verde. Prețul propus este de 7,1 milioane lei și include și circa 1.000 mp de construcții. Complexul Big Berceni și terenul aferent este deținut de societatea Băneasa Investment, controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu. Acum pe acest teren se află mai multe tarabe.

 

Inițiativa aparține Primăriei Sector 4, cea care va da și banii pentru expropriere, și face parte din proiectul de modernizare a Pieței Sudului și a zonei aferente. Pentru teren, instituția va plăti circa 245 euro/mp. Potrivit primarului, Complexul Big Berceni nu are autorizație de funcționare iar Primăria se judecă cu proprietarii pentru oprirea activității.

“De-a lungul timpului Piaţa Sudului, în special zona magazinului BIG Berceni a fost transformată, prin construcţiile provizorii din ultimii ani, într-un bazar cu arhitectură incoerentă, ce a degenerat într-un spațiu insalubru, ce nu poate oferi condiții de igienă şi securitate în armonie cu standardele europene. Având în vedere că zona Piaţa Sudului – Big Berceni este într-o continuă modernizare, este necesar ca autoritățile locale să se implice în transformarea zonei adiacente magazinului BIG şi să creeze în locul tarabelor şi chioșcurilor o zonă de relaxare şi verdeață, un mediu de viață sănătos pentru comunitate şi un pol social relevant, prin realizarea unei esplanade înverzite care să integreze toate funcțiunile specifice zonei spaţiilor verzi “V”, aşa cum este ea definită în Planul Urbanistic General al Municipiului Bucureşti”, se arată în expunerea de motive a proiectului de expropriere.

Citește și: Cea mai mare grădiniță din România, în sectorul 4

Primăria Sectorului 4 a solicitat Primăriei Capitalei să exproprieze imobilul prin Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 4 nr. 26/18.02.2019.

Inițial, Primăria Sectorului 4 avea în plan să construiască o parcare pentru piață, pe o bucată din acest teren, închiriat de la Băneasa Investment, dar a renunțat la idee, a declarat primarul Daniel Băluță pentru HotNews.ro.

Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, în 2 august 2017, la șapte ani de închisoare în dosarul “Fermă Băneasa”, pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită. El a fost dat în urmărire internațională, după ce Curtea de Apel București a admis solicitarea polițiștilor cu privire la eliberarea unui mandat european de arestare pe numele sau. Pe 14 august a fost reținut la Londra, dar a fost eliberat pe cauțiune.