Cea mai mare grădiniță din România, în sectorul 4

1932

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, continuă mutarea copiilor din grădinițele din sector, spunând că este necesar să facă acest lucru pentru a renova unitățile. Astfel, de la 1 martie, mai multe grădinițe vor fi mutate într-un spațiu din Centrul Comercial Grand Arena, mallul în care funcționează și Primăria Sectorului 4 de peste un an și jumătate. Spațiul pentru grădiniță, de 3.500 de metri pătrați, a fost închiriat pentru o perioadă de 6 ani, cu posibilitatea de prelungire cu încă 3 ani.

 

Primăria s-a mutat în mall, în iulie 2017, anunțând atunci că este o situație temporară, până când sediul instituției va fi consolidat și extins.

Acum, Primăria Sectorului 4 anunță într-un comunicat că „cea mai mare grădiniţă din România va funcţiona începând cu data de 1 martie a.c., în Centrul Comercial Grand Arena, situat pe Bulevardul Metalurgiei nr. 12-18, din Sectorul 4 al Capitalei”.

Amenajată pe o suprafaţă de 3.500 de metri patraţi, noua grădiniţă oferă condiţii unice de studiu, şi cel mai important, siguranţă pentru desfăşurarea activităţilor zilnice, pentru peste 500 de copii preşcolari, înscrişi la diferite grădiniţe din Sectorul 4, ce vor fi relocate temporar, rând pe rând, ca urmare a începerii lucrărilor de consolidare şi modernizare, a căror complexitate nu permite executarea lor concomitent cu desfăşurarea orelor de curs”, precizează sursa citată.

Primele unităţi de învăţământ care vor fi relocate sunt Grădiniţa Dumbrava Minunată (care funcţiona în imobilul situat pe strada Aleea Terasei nr. 8) şi Grădiniţa nr. 225 (care funcţiona în imobilul situat pe strada Izvorul Mureşului nr. 6).

Ambele clădiri în care au funcţionat până acum cele două grădiniţe sunt încadrate în clasa I de risc seismic şi se află într-o avansată stare de degradare, precizează comunicatul.

Citește și: Primăria Sectorului 4 revine la un operator privat de salubrizare: Licitația a fost câștigată de Rosal

Noua grădiniţă va avea o capacitate de peste 500 de locuri pentru copii preşcolari, cu vârste cuprinse între 3 – 6 ani, distribuiţi în 25 de grupe. „Cei mici vor avea la dispoziţie 21 de săli de clasă, cu un design personalizat, cu mobilier vesel şi versatil, realizat din materiale durabile de înaltă calitate, cu sistem de ajustare a înălţimii, ce au ca scop siguranţa şi rezistenţa excelentă a folosirii în mediul şcolar, spaţii de joacă, special concepute pentru relaxare, dotate cu diverse centre de activităţi pentru copii, lectură, motricitate fină, creativitate, săli de mese şi cabinete medicale. Totodată, aproximativ 50 de angajaţi (cadre didactice, personal auxiliar) vor deservi zilnic cele peste 20 de grupe ale grădiniţei, care vor funcţiona cu program normal (08:00-12:00) şi cu program prelungit (08:00-18:00)”.

Spaţiul este închiriat pentru o perioadă de 6 ani, cu posibilitatea de prelungire cu încă 3 ani. Preţul este de 5,20 euro/mp/lunar fără TVA. Primăria Sectorului 4 va beneficia de o perioadă de graţie de 27 de luni, în care nu datorează chiria.

Aproximativ 2.000.000 de lei de la bugetul local este suma pe care Primăria Sectorului 4 a alocat-o pentru amenajarea grădiniţei.

Discutăm despre cea mai mare grădiniţă, organizată şi utilată după standarde europene. (….) Solicitările pentru grădiniţă în Sectorul 4 sunt, din partea părinţilor, într-o creştere exponenţială. (….) Această zonă a Bucureştiului este într-o expansiune absolut impresionantă, astfel încât atât din punct de vedere al infrastucturii şi, mai ales, din punct de vedere al infrastructurii şcolare trebuie să venim în întâmpinarea nou-veniţilor în Sectorul 4. Toate unităţile şcolare trebuie să aibă autorizaţie de securitate la incendiu. (….) Pregătim inclusiv pentru zona Tineretului o astfel de locaţie”, a afirmat primarul Daniel Băluţă, citat în comunicat.

Totodată, peste 8,4 milioane de lei – fonduri guvernamentale, obţinute în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) şi prin cofinanţare de la bugetul local – vor fi investite în 7 grădiniţe din Sectorul 4, în vederea obţinerii autorizaţiilor de funcţionare.

Cele 7 grădiniţe unde se vor derula lucrările sunt: Grădiniţa „Floare Albastră” (str. Lamoteşti nr. 10), Grădiniţa nr. 225 (Str. Izvorul Mureşului nr. 4), Grădiniţa nr. 4 (str. Cetatea Veche nr. 1), Grădiniţa Înşir’ te Mărgărite (str. Almaşul Mare nr. 1), Grădiniţa „Dumbrava Minunată” (Aleea Terasei nr. 8), Grădiniţa „Mărţişor” (corpul A / str. Daracului nr. 11) şi Grădiniţa nr. 149 (Aleea Stupilor nr. 5).

Este foarte important că există o preocupare a autorităţilor administraţiei publice locale pentru a suplimenta capacităţile de şcolarizare la nivelul reţelei şcolare bucureştene. Aşa cum ştiti există zone în Municipiul Bucureşti unde au apărut în ultimii ani cartiere rezidenţiale noi, dar din păcate, această dezvoltare urbanistică nu a fost asociată şi construcţiei de unităţi de învăţământ. Prin urmare, în această zonă era important să se nască o nouă unitate de învăţământ.(…) Mai mult, pe lângă faptul că va cuprinde cele două grădiniţe, care vor intra într-un proces de consolidare, menită să le asigure preşcolarilor siguranţa, această grădiniţă va asigura şi o cuprindere a efectivelor de preşcolari suplimentară celei existente, fapt care va duce la creşterea calităţii procesului educaţional”, a precizat Ioana Mihaela Neacşu, Inspectorul Şcolar General al Municipiului Bucureşti, citată în același comunicat.