Primăria Capitalei va continua programul de sterilizare şi microcipare gratuită a câinilor

701

Consiliul General al Municipiului București a adoptat, în ședința de astăzi, 31 august, proiectul de hotărâre referitor la derularea unei noi campanii de sterilizare și microcipare gratuită a 5.000 de câini de rasă comună, cu deținător.

Proiectul prevede subvenționarea din bugetul Autorității de Supraveghere și Protecția Animalelor (ASPA) a următoarelor servicii:
– identificarea prin microcip şi înregistrarea câinilor în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS)
– sterilizarea câinilor de rasă comună, cu deținător.

Citește și: Primăria Capitalei va realiza străpungerea Nicolae Grigorescu – Splaiul Dudescu în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 şi Primăria Sectorului 3

De această campanie vor beneficia 5.000 de câini aflați în proprietatea persoanelor fizice, cu domiciliu sau reședința în București.

Identificarea prin microcip și înregistrarea acestora în RECS, registru gestionat de Colegiul Medicilor Veterinari (CMV), sunt obligatorii prin lege.

  • Microciparea și înregistrarea în RECS previn abandonul câinilor și ajută la sancționarea celor care, totuși , săvârșesc această contravenție. Datorită microcipului înregistrat în RECS, autoritățile pot identifica proprietarul câinelui abandonat.

La nivelul municipiului București s-au derulat, de-a lungul anilor, mai multe programe de sterilizări gratuite, prin ASPA, care au reprezentat un real interes pentru posesorii de animale. Astfel, în 2018 au fost sterilizate 2.800 de animale, în 2019 – 6.500 (dintre care 1.960 câini), iar în intervalul 2021-2022 – 7.000 (dintre care 1.666 câini). Așadar, un total de 16.300 de animale!

Continuarea acestor programe contribuie la stoparea înmulțirii necontrolate a animalelor și implicit a abandonului acestora.