Primăria Capitalei cere timp de la Guvern pentru pentru reabilitarea Memorialului Eroilor Neamului din Parcul Carol

1275

Primăria Capitalei vrea să solicite Guvernului să prelungească pentru o perioadă de maximum cinci ani termenul în vederea amenajării Mausoleului Memorialul Eroilor Neamului din Parcul Carol I.

Un proiect de hotărâre în acest sens figurează pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului General al Capitalei. Potrivit proiectului, se solicită Guvernului adoptarea unei hotărâri privind prelungirea, pentru o perioadă de maximum 5 ani, a termenului de realizare a investiţiei.

Cirește și: Sediul Direcţiei Generale de Impozite şi Taxe Locale Sector 4 a devenit creşă şi centru de zi pentru copii

În referatul de aprobare se aminteşte că, în 2018, CGMB a solicitat Guvernului transferul mausoleului din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului, cu menţiunea că obiectivul va fi reabilitat şi amenajat interior în termen de trei ani, în vederea deschiderii pentru vizitare de către publicul larg. Hotărârea prevedea şi că, în cazul nerespectării destinaţiei şi a termenului de trei ani, edificiul revine de drept în domeniul public al statului.

După aprobarea hotărârii de Guvern, amplasamentul a fost dat Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT) care a preluat sarcina amenajării şi reintroducerii acestuia în circuitul muzeal. Pe 10 august, AMPT a solicitat prelungirea termenului cu încă cinci ani, motivând imposibilitatea realizării investiţiei.

Din documentele ataşate proiectului reiese că, în anul 2019, instituţia a întreprins demersuri în scopul identificării şi stabilirii măsurilor necesare pentru accesul publicului în condiţii de siguranţă, prin achiziţionarea de măsurători ale nivelului de radiaţii. După perioada de pandemie, au fost reluate activităţile pentru reabilitarea monumentului.

Astfel, în 2022, s-au publicat pe SICAP invitaţii de participare pentru achiziţia de servicii de elaborare a documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie, dar nu s-a primit nicio ofertă în termenul legal. Monumentul necesită lucrări de amploare, ţinând cont de faptul că nu există branşamente funcţionale la utilităţile publice, fără de care nu poate fi deschis accesului publicului.