Primăria Capitalei cere finanţare PNRR, peste 140 milioane de euro, pentru a cumpăra 46 de tramvaie

1148

Consilierii generali ai Capitalei s-au întrunit în şedinţă extraordinară azi,10.10.2022, de la ora 10:00, pe ordinea de zi figurând cinci proiecte de hotărâre care vizează cereri de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Printre acestea, Primăria Capitalei are în intenție să depună cereri de finanţare pentru achiziţionarea a 46 de tramvaie, pentru modernizarea semaforizării şi pentru dotarea staţiilor STB cu sisteme de informare. Cele 46 de tramvaie sunt din din gama 27 de metri, la o valoare totală maximă de 701.780.112 de lei fără TVA (peste 140 milioane de euro). Conform proiectului dezbătut de consilierii generali, se aprobă depunerea cererii de finanţare în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C10, Componenta C10 – Fondul local. Dintre cele 46 de tramvaie, 26 ar urma să fie unidirecţionale, la un preţ estimat de 2.970.000 euro, iar 20 de tramvaie bidirecţionale, la un preţ estimat de 3.267.000 euro. În cadrul proiectului, o sumă de 50.560.000 euro (peste 10 milioane de euro) este considerată a fi cheltuială neeligibilă şi ar urma să fie suportată de către beneficiar.

Citește și: Doi bărbaţi au fost reţinuţi după ce ar fi ameninţat un şofer, cu obiecte contondente, în trafic, într-o zonă din Sectorul 4

Consilierii generali dezbat şi depunerea unei cereri de finanţare în valoare de 64,7 milioane lei fără TVA în cadrul Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru modernizarea şi extinderea semaforizării inteligente. Mai exact, este vorba despre etapele doi şi trei ale unui proiect mai amplu, care prevăd: modernizarea Centrului de trafic existent, dar şi a 185 de intersecţii existente, incluse în sistemul actual BTMS (Sistemul de Management al Traficului), dar aflate în diverse stadii de degradare. Prima etapă a proiectului de modernizare a fost deja înaintată spre finanţare în prima rundă de atragere a fondurilor PNRR. Aceasta constă în modernizarea şi integrarea în sistemul existent de management al traficului a intersecţiilor aferente unui număr de cinci axe principale de circulaţie, presupunând intervenţii asupra unui număr de 85 de intersecţii.

Primăriile din Capitală urmează să se asocieze în vederea dotării staţiilor STB cu sisteme de informare, prin finanţare PNNR. CGMB discută și depunerea unei cereri de finanţare în vederea dotării a 1.272 de staţii STB (din cele 2.271 existente) cu sisteme de informare . Valoarea totală a proiectului este 68.659.708 lei fără TVA, dintre care cheltuieli eligibile în valoare de 68.327.906 lei şi cheltuieli neeligibile de 331.800 lei. Urmează să se încheie un acord de parteneriat între Municipiul Bucureşti şi cele şase sectoare ale Capitalei, în vederea realizării proiectului. În cadrul acordului, Municipiul Bucureşti va fi lider de parteneriat. PMB va derula procedurile de achiziţie pentru studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, furnizarea echipamentelor, lucrările de execuţie şi mentenanţă.