O nouă bucurie de la Primăria Capitalei: toate taxele și impozitele bucureștenilor vor crește în 2024 cu circa 14%!

2625

Taxele și impozitele locale din București vor fi majorate cu 13,8% din 2024 potrivit unui proiect de Hotărâre de Consiliu General care urmează să fie votat joi, 27 aprilie. Procentul de 13,8% reprezintă rata inflației în 2022.

„Conform prevederilor art. 491 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, taxele şi impozitele locale se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior. Astfel, pentru anul 2024, impozitele şi taxele locale se indexează cu indicele inflaţiei, respectiv 13,8%, conform informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice și Ministerului Dezvoltarii Regionale și Administrației Publice. Sumele indexate conform alin. (1) se aprobă prin hotărâre a Consiliului Local  și se aplică în anul fiscal urmator. La nivelul municiptului București, aceasta atribuție revine Consiliului General al Municipiului București. Conform adresei Ministerului Dezvoltarii, Lucrărilor Publice și Administrației, pentru anul 2022, rata inflației este de 13,8%”, se arată în Referatul de Specialitate. Pentru plata cu anticipație, până la 31 martie, se acordă o bonificație de 10 %.

Citește și: Nicușor Dan, bun de plată, după ce a contestat o amendă de la ISC!

Astfel, pentru impozitul auto, în cazul autovehiculelor cu cilindree de până la 1.600 cc., șoferii vor plăti câte 9 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi și 25 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi pentru mașini cu motoare cuprinse între 1.600 și 2.000 centimetri cubi. (pentru motoare mai mari de 2.000 centimetri cubi și până la 2.600, fracția este de 97 lei/200 centimetri cubi). Se poate scumpi și locul de parcare de reședință, la valorile din prezent, de la 300 la 600 de lei, în funcție de zonă se aplică majorarea cu aproape 14 procente. (Taxa pentru parcarea de reședință se stabilește tot prin Hotărâre de Consiliu General pentru toate cele șase sectoare). Pentru un apartament cu trei camere, de la un impozit de aproximativ 250 de lei în 2023, impozitul ar ajunge la 290 de lei.

De precizat că de anul acesta, prin hotărârea aceluiași Consiliu General, cheltuielile de întreținere aproape că s-au dublat, în condițiile în care bucureștenii aproape că au fost jefuiți, plătind servicii inexistente, achitând ceva ce ar fi trebuit să li se livreze, și de care au beneficiat doar sporadic! De asemenea, același Consiliu General a decis creșterea prețului pentru locurile de parcare de 10 ori față de anul precedent, creștere ce ar acoperi indicele inflației pe următoarele două vieți! Cu astfel de încasări, putem sta liniștiți că orașul București nu poate intra în faliment!