Nicușor Dan: ”Vom avea servicii private de stingere a incendiilor din Delta Văcărești”

780

Pentru că intervențiile ISU nu ar mai fi eficiente, Municipalitatea vrea să contracteze servicii private de stingerea incendiilor pentru Parcul Natural Văcărești, a afirmat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

În Văcărești, fie că numim zona Parc Natural sau delta urbană, incendiile se țin lanț, de ani și ani de zile, iar autoritățile nu par să poată face ceva pentru a conserva această deltă urbană, chiar dacă Primăria Capitalei a înființat o Administrație al cărei scop declarat este tocmai acesta.

Citește și: VIDEO/ Două persoane grav rănite după ce o motocicletă a intrat în peretele din Pasajul Unirii

Paznicii Administrației Parcul Natural Văcărești nu mai fac față prevenirii și stingerii incendiilor din delta urbană.

Ultimul dintre acestea a avut loc pe 20 martie, și a afectat o suprafață de aproximativ 10 mii de metri pătrați. Asta după ce, pe 8 februarie, arseseră alte 6 hectare.

„În bugetul pe anul acesta, o să avem, deja, că a fost votat, avem servicii private de stingere a incendiilor. Pentru că relația nu a fost cea mai fericită cu ISU. Există niște paznici, însă nu poți să previi, cu ei, toate incendiile care pot să apară în parc”, a declarat Nicușor Dan.

În anul 2021, prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 328/2021, s-a înființat Administrația Parcul Natural Văcărești. Printre atribuțiile acestei Administrații se numără:

  • Elaborarea planului de management a ariei protejate;
  • Monitorizarea speciilor și a habitatelor naturale de interes național ce constituie obiectivele de conservare a ariei;
  • Întreținerea și dezvoltarea infrastructurii de vizitare de către public a ariei;
  • Întreținerea corespunzătoare a vegetației precum și a luciului de apă pentru asigurarea echilibrului ecologic al zonei.

În luna mai 2022, aflat în vizită de lucru în Parcul Natural Văcărești, primarul general al Capitalei Nicușor Dan se declară îngrijorat, însă, nu de problema incendiilor repetate, ci de invazia stufului.

Deși incendiile din Delta Văcărești nu sunt deloc o noutate, deși există o Administrație, în subordinea Primăriei Capitalei, care ar trebui să vegheze asupra acestui plămân verde al orașului, autoritățile nu par capabile să facă nimic pentru a opri aceste incendii periodice.