Nicușor Dan primește o lovitură dură: PUZ-urile din Capitală vor reveni în administrația primăriilor de sector

863

Comisia de Administrație Publică din Senat a acceptat amendamentele PSD prin care Planurile Urbanistice Zonale de la sectoarele din București vor reveni în administrația primăriilor de sector. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a dat undă verde pentru revenirea PUZ-urilor în administrația sectoarelor.

Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că Nicușor Dan a anulat PUZ-urile din Capitală. În urma unei contestații, Tribunalul București a decis că anularea proiectelor imobiliare din sectoarele 2 și 4 a fost ilegală.

Citește și: ”CET Sud are cazane mai mici care furnizează cât de cât apă caldă, dar mult mai puţin decât ar furniza centrala în regim normal”

Revenirea PUZ-urilor în administrația primăriilor de sector ar debloca proiectele imobiliare din Capitală, dar în același timp, ar putea genera și defrișarea unor spații verzi. În ultimii 3 ani, în București a fost un haos total, din cauza absenței acestor PUZ-uri. Multe proiecte au fost blocate și investitorii s-au plâns că nu au putut dezvolta proiectele imobiliare.

Efectul suspendării proiectelor imobiliare s-a resimțit și în piața de business. Pentru prima dată în mai bine de 20 ani, niciun proiect major de birouri nu a fost început sau anunțat pentru 2023. Totul se întâmplă în contextul în care prețurile construcțiilor măresc chiria, și la fel de bine, companiile nu mai sunt interesate să închirieze spații noi.

În Capitală este prezent cel mai scăzut nivel dintr-un ciclu de 5 ani. Doar 6 clădiri de birouri ar putea fi finalizate în acest an, totalizând 135.700 mp. Din acest punct de vedere, Silviu Pop, director CEE & România Research la Colliers, a afirmat că piața de birouri din București se confruntă cu incertitudini majore. Mulți dintre proprietari așteaptă mai multă claritate, până să anunțe viitoare proiecte sau să le pună în aplicare. Acesta a menționat că, în afara proiectelor cu livrare în 2023, calendarul este gol dincolo de 2024.