În cazul în care Primăria Sectorului 4 se retrage de la Planșeul Unirii, respectiv din procedura de reabilitare, se pierd și banii de la Guvern. Surse administrative au explicat pentru Gândul faptul că Primăria Capitalei nu poate moșteni suma de 750 de milioane de lei, dată de Guvernul României către Primăria Sectorului 4.
Contractul de finanțare este semnat între Ministerul Dezvoltării și Primăria Sectorului 4.
Exasperat de refuzul lui Nicușor Dan de a elibera autorizația pentru reabilitarea Planșeului Unirii, Daniel Băluță a anunțat că s-ar putea retrage din această investiție. În această variantă, se pierd banii alocați de Guvern pentru reabilitare.
De ce? „Pentru că există un contract de finanțare între Ministerul Dezvoltării și Primăria Sectorului 4 pentru acești bani. Legal, banii nu pot fi moșteniți de către Primăria condusă de Nicușor Dan. De asemenea, se reziliază și contractul de execuție cu asocierea condusă de Erbașu”, au explicat pentru Gândul surse administrative.
Scenariul acesta este cât se poate de trist! Asta ar însemna că reabilitarea Planșeului va mai avea foarte mult de așteptat. Practic, procedurile trebuie reluate de la capăt, mai puțin expertizele, care sunt foarte clare: Planșeul Unirii trebuie înlocuit în totalitate!
Planșeul Unirii, blocat la Primăria Capitalei
În prezent, proiectul este blocat între Primăria Sectorului 4 și Primăria Capitalei. Primarul general, Nicușor Dan, refuză să elibereze autorizația de construcție pentru intervenția la Planșeu, motivând că structura nu ar fi un pericol public.
Asta în ciuda tuturor expertizelor care arată că place de beton este extrem de degradată, așa cum se poate vedea și din imaginile foarte concludente.
Săptămâna trecută, Daniel Băluță a anunțat că ar putea renunța la acest proiect, în lipsa avizelor. Chiar și parțială, o surpare a structurii ar bloca tranzitul râului Dâmbovița, ceea ce ar duce la inundarea Pieței Unirii, cu tot cu stația de metrou, au precizat surse administrative pentru Gândul.
Placa de beton se poată prăbuși la un cutremur de intensitate medie
Guvernul a decis, în aprilie 2023, suplimentarea cu 750 de milioane de lei a fondurilor din Programul „Anghel Saligny”, pentru reabilitarea și consolidarea Planșeului de la Piața Unirii.
Planșeul de beton din Piața Unirii, pe sub care trece Râul Dâmbovița, este în prezent într-o stare de degradare foarte mare, iar ultima expertiză tehnică a arătat că structura are un risc seismic gradul I.
Potrivit specialiștilor în construcții, care au verificat planșeul, acesta se poate prăbuși în cazul unui seism de intensitate medie, iar problema uriașă este că pe sub Dâmbovița (și pe sub planșeu) se află pasajul de la metrou, dintre Unirii 1 și Unirii 2.
Pe de altă parte, pe deasupra planșeului este organizată circulația rutieră din Piața Unirii. Practic, la această structură trebuie să se intervină de urgență, pentru a se evita o tragedie.