Nicușor Dan speră ca Guvernul să-i dea lui banii alocați Sectorului 4 pentru Planșeu ca să dea autorizație în două-trei luni!

878

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat, întrebat dacă în cazul planşeului de la Piaţa Unirii sunt mai importante documentele decât viaţa oamenilor, că nu crede că problema se pune ”documente versus viaţă” şi a explicat că expertizele de la Planşeul Unirii au indicat doar starea nesatisfăcătoare şi nu nivelul pericol public, pentru că în acest caz ar fi emis o autorizaţie în regim de urgenţă.

„Este o decizie emoțională”, a declarat primarul general, Nicușor Dan, întrebat despre anunțul primarului Daniel Băluță, că a iniţiat procedura prin care planşeul Unirii se întoarce în administrarea primarului general al Capitalei.

Citește și: După REFUZUL lui Nicușor Dan, primarul Băluță DENUNȚĂ protocolul cu PMB pentru refacerea Planșeului Unirii

Nicușor Dan a explicat faptul că planșeul nici nu a fost dat în administrare Primăriei Sectorului 4, fiindcă nu a fost făcut un proces de predare-primire, el fiind în continuare la municipalitate.

După care, Nicușor Dan a încercat să pară liniștit: ”Evident că preluăm lucrarea și cu puternica speranță de a primi și banii.  Avem nevoie de acea finanțare pe care Guvernul a alocat-o către Primăria Sectorului 4. Proiectul tehnic, așa cum e el, o să ne mai uităm să vedem dacă este în regulă, cu acel proiect ne vom duce și vom lua avizele. Probabil că în două-trei luni vom lua avizele și vom putea emite autorizația. 800 de milioane nu are Primăria Capitalei! Mi-e greu să cred că Guvernul dă banii ăștia pentru că e urgent pentru Primăria Sectorului 4, dar nu dau banii ăștia pentru că nu e urgent la Primăria Capitalei. Să zicem că, prin absurd, zice chestia asta, dar eu nu cred că se va întâmpla asta, atunci ne vom uita cu atenție care sunt acele măsuri urgente provizorii de a sprijini anumite elemente și nu a face toată lucrarea, astfel încât să fim în siguranță”.

Ce a vrut să spună autorul aici? El recunoaște că toată lucrarea trebuie făcută în plenitudinea ei, mai ales că există finanțare pentru execuția ei! El admite că se poate face o cârpeală pe ici-colo, doar în cazul în care nu ai bani! Și atunci, dacă proiectul tehnic există, banii există, licitația a fost atribuită, de ce să nu dai autorizația de construire? Că e una normală, că e una de urgență, de ce să mai aștepți venirea iernii, cu speranța că ți-o da și ție bani Guvernul? Nu cumva aici e o mare contradicție în gândire? O fractură de logică?

Întrebat care ar fi diferențele de abordare în privința acordării autorizației de construire în regim de urgență pentru Podul Grant, și la Planșeul Unirii nu, Nicușor Dan a dat-o în bâlbâială și a oferit niște explicații absolut incoerente:

”Da, acolo unde domnul Băluță are dreptate, este că pe Podul Grant am emis o autorizație în regim de urgență. Diferența este că pe Podul Grant au fost niște lucrări care au fost făcute, adică a fost o întreagă autorizație emisă în regim de urgență în 2019, care viza ….tot Podul Grant, da, și conform legii, ulterior autorizației emise în regim de urgență, ăăă, toate avizele au fost luate. Deci, toate instituțiile avizatoare s-au pronunțat pe soluția pe care ăăăăă, pe care proiectul tehnic urma să fie realizat. Deci, existau avizele, iar noi când am venit în 2022 sau 3 cu …, administrația trecută a făcut jumate din lucrare, noi când am venit în 2022 sau 2023 am preluat același proiect tehnic care avea toate avizele în momentul ăla. Și atunci, din simetrie cu prima autorizație am emis-o și pe a doua, în regim de urgență.

Lăsând de o parte bălmăjelile bizare ale lui Nicușor Dan, trebuie precizat că autorizația de construire în regim de urgență emisă la data de 03.04.2023 nu s-a acordat din nicio simetrie, ci ca urmare a actualizării expertizei realizată în octombrie 2021 și predată în decembrie 2021, adică în mandatul lui Nicușor Dan, de către ”Betarmex Drumuri, Poduri și Căi Ferate”.

Aceasta încadra scările și bretelele Podului Grant în clasa tehnică III, care corespunde unei “STĂRI TEHNICE SATISFĂCĂTOARE”. Expertiză a fost realizată în baza solicitării Administrației Străzilor, instituție aflată în subordinea Primăriei Capitalei.

Întrebat dacă va discuta pe această temă cu cei de Sectorul 4, Nicușor Dan a spus că așteaptă să fie contactat, el neputând să facă acest pas, deși, recunoaște că e vorba de o chestiune importantă!

”Dacă ei decid să continue, au tot suportul nostru. Dacă mi se solicită, voi discuta cu ei! Este o chestiune importantă”!