Gabriela Firea, acuzații grave în scandalul apei potabile din București

1081

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat joi, în ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB), că primăria nu a fost informată de poluarea râului Argeș din care s-a realizat alimentarea cu apă potabilă a bucureștenilor și că, dacă se dovedește că avertismentul lansat către bucureșteni a fost fals și apa era potabilă, atunci cei responsabili ar putea să riște sancțiuni penale.

 

„Fac un apel public catre toate autoritatile statului, ca cetatean, si ca primar, sa aflu mai multe informatii despre poluator. Cine a poluat raul Arges, cum  s-a devarsat acea cantitate de amoniu? De ce nu am fost informati potrivit protocoalelor interinstitutionale” Cred ca este datoria institutiilor sa mearga si la cauze”, a spus primarul Capitalei.

Firea a adăugat că a primit primele informații marți, la prânz și că a discutat la telefon cu ministrul Sănătății.

Primarul Capitalei a menționat că și-a trimis corpul de control să verifice dacă a existat sau nu o poluare a râului Argeș.

„Pot să răspundă și penal cei care lansează informații false. Nu am decât să aștept investigația instituțiilor care se pot și autosesiza”, a mai spus acesta.

Reprezentantul Apa Nova a precizat, în ședința CGMB, că a existat o depasire pe raul Arges a indicatorului amoniu și cea mai urgenta si rapida masura a fost o crestere a dozei de clor dar nu peste nivelul admis. In anumite puncte din sectorul 6 acest lucru a provocat un miros de clor.

Citește și: Comunităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istorie. De acum, ei vor avea pâinea şi cuţitul

„In secunda doi am trecut alimentarea Bucurestiului din Dambovita. Monitorizam incontinuu tot ce se intampla, apa este potabila si este buna de folosit”, a spus oficialul.

Potrivit acestuia, Apa Nova nu are date ca a existat o poluare, ci s-a orientat dupa anuntul Ministerului Sănatatii.

Declarațiile vin după ce Apa Nova au spus că Administraţia Naţională Apele Române ar fi ținut ascunsă poluarea cu amoniu pe râul Argeș.

Administrația Națională Apele Române este coordonată de Ministerul Mediului.