Marș de protest al comunității LGBTQ+ în București împotriva unui proiect de lege al UDMR

858

Asociația MozaiQ organizează sâmbătă 15 octombrie un marș de protest în București împotriva unui proiect de lege considerat anti-LGBTQ+, inițiat de mai mulți parlamentari UDMR și inspirat din politicile premierului maghiar Viktor Orban.

Protestul începe la ora 14:00 în Piața Universității din București, în fața Teatrului Național, iar de acolo activiștii vor mărșălui până în Piața Victoriei, în fața Guvernului.

Citește și: În Sectorul 4 încep înscrierile în vederea acordării tichetelor de masă restante pentru persoanele vaccinate complet împotriva COVID-19

“Clasa politică din România are obligația de a-și trata cetățenii în mod egal și de a le conferi oportunități egale. Membrii comunității LGBTQ+ sunt cetățeni plătitori de taxe, care nu doar că nu au drepturile necesare pentru a-și duce viața în mod demn, dar sunt încontinuu țintiți de noi propuneri legislative menite să îi demonizeze și să îi discrimineze. România este condamnată la CEDO și CJUE, iar aceste decizii rămân nu doar neaplicate, ci se încearcă încălcarea și mai multor drepturi. Intenția discriminanta, dar și nepăsarea politicienilor, încurajează atitudini homofobe și transfobe din partea grupărilor de extremă dreaptă precum și numeroase cazuri de violență îndreptate împotriva persoanelor LGBTQ+. Plângerile penale nu sunt luate în mod serios, iar autoritățile rămân în continuare impasibile. Vom ieși în stradă de fiecare dată când va fi necesar, până când vocile noastre vor fi ascultate”, a declarat Vlad Viski, directorul executiv al asociației MozaiQ.

Prin acest protest, activiștii cer deputaților să respingă propunerea de lege PL-x nr. 243/2022.

Activiștii arată că proiectul de lege încearcă introducerea în legislație a interdicției informațiilor despre homosexualitate și identitate de gen în familie, școli, instituții medicale, mass-media, internet etc.

<Această lege încalcă dreptul la liberă exprimare, reinstituie cenzura, încalcă accesul persoanelor sub 18 ani la servicii de sănătate, încalcă libertatea presei, discriminează fățiș comunitatea LGBTQ+, încalcă prevederile legii nr. 60/ 23 septembrie 1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice. Cenzura oricăror filme, seriale, desene animate, documentare sau știri va veni în mod natural din această lege, și se vor interzice, ca în Rusia, orice fel de manifestări sau expuneri de steaguri LGBT, sub pretextul că ar fi „propagandă homosexuală ce lezează interesul superior al copilului”. Suntem oameni, iar această lege ne afectează demnitatea și validitatea>, arată asociația în comunicatul emis.

Organizația mai cere legea parteneriatului civil, arătând că România este una dintre ultimele șase țări membre UE care încă nu au niciun fel de recunoaștere a cuplurilor formate din persoane de același sex.

De asemenea, Mozaiq cere ”înlesnirea procesului de tranziție legală pentru persoane trans”, arătând că ”procesul de schimbare a actelor pentru persoanele trans este extrem de anevoios și umilitor, neexistând reglementări concrete din punct de vedere legal. Din această cauză, fiecare caz este abordat individual și fiecare judecător decide după propria părere dacă persoana trans poate sau nu să își schimbe actele. Avem nevoie de un procedeu legislativ nediscriminant și facil, pentru ca persoanele trans să își poată schimba actele într-un mod demn”.