Lovitură dură încasată de Nicușor Dan: Anularea PUZ-urilor Sectoarelor 2 și 4, respinsă de Tribunalul București.

866

Lupta lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, împotriva Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) ale Capitalei a fost dusă, de la bun început, sub semnul unui ”Nou București” în care zonele verzi trebuiau protejate de așa-ziși ”rechini imobiliari” care își urmăreau propriile interese. Numai că toate aceste demersuri ale lui Nicușor Dan și ale ONG-urilor ”prietene” au avut ca rezultat un blocaj permanent la nivelul urbanismului din București, totul transformându-se într-un haos.

Nicușor Dan primește, acum, o dublă lovitură din partea magistraților de la Tribunalul București, anularea PUZ Sector 2 și PUZ Sector 4 fiind respinsă de instanță.

Citește și: Licitație publică deschisă pentru delegarea serviciului public de salubrizare pe raza Sectorului 4 al Municipiului București

Respinge ca neîntemeiate excepţiile lipsei calităţii procesuale active, lipsei interesului în promovarea acţiunii, inadmisibilităţii pentru nerespectarea specialităţii capacităţii de folosinţă a reclamantei şi lipsei calităţii procesuale pasive a Municipiului Bucureşti. Admite cererile de intervenţie accesorie. Respinge ca neîntemeiată acţiunea. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată azi, 28.02.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei.
Document: Hotărâre – 28.02.2023, au decis judecătorii Tribunalului București în cazul ”PUZ coordonator Sector 2”.

Respinge ca neîntemeiate excepţiile nulităţii cererii pentru nemotivare, lipsei calităţii procesuale active, lipsei interesului în promovarea acţiunii, inadmisibilităţii pentru nerespectarea specialităţii capacităţii de folosinţă a reclamantei, inadmisibilităţii pentru neintroducerea în cauză a beneficiarilor, lipsei interesului formulării cererii de suspendare, inadmisibilităţii cererii de suspendare şi lipsei calităţii procesuale pasive a Municipiului Bucureşti. Admite cererile de intervenţie accesorie. Respinge ca neîntemeiată acţiunea. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată azi, 28.02.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei. Document: Hotărâre – 28.02.2023, au decis judecătorii Tribunalului București în cazul ”PUZ coordonator Sector 4”.

Începem să eliberăm Bucureștiul de această pecingine useristo-nicușoristă”

Pentru a explica, punctual, ce înseamnă aceste sentințe ale Tribunalului București, cei de la site-ul gandul.ro au solicitat explicații avocatului Radu Dinulescu și urbanistului Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului

Instanța consideră că aceste 2 PUZ – uri, care sunt identice cu toate celelalte pe care el le-a anulat, profitând de faptul că și-au retras recursurile primarii de sector, sunt perfect legale. Pot fi depuse, imediat, de către titularii dreptului de proprietate asupra terenurilor din cele două sectoare, cereri pentru eliberarea certificatelor de urbanism, pentru obținerea de autorizații de construire, în baza reglementărilor PUZ coordonator Sector 2 și PUZ coordonator Sector 4. Practic, se revine la normal în două sectoare ale Municipiului București, ajungem, în fine, la normalitate. Ajungem la un lucru extraordinar, începem să eliberăm Bucureștiul de această pecingine useristo-nicușoristă, nici nu știu cum să îi spun, o nebunie… Este vorba despre două victorii corecte ale instanței de judecată. Judecătorii declară PUZ-urile coordonatoare ale Sectoarelor 2 și 4 ca fiind perfect legale. Suspendarea obținută de Nicușor Dan, împreună cu prietenii lui, a fost dată de instanță doar până la judecarea pe fond a cauzei.

PUZ-urile, acum, după pronunțarea instanței pe fond, produc efecte. Toată această nebunie a început în decembrie 2021, atunci când Nicușor Dan știa că mai are o lună până se termină suspendarea administrativă a celor 5 PUZ-uri coordonatoare. A dat cinci hotărâri, aprobate de Consiliul General, prin care a suspendat 1 an de zile PUZ-urile coordonatoare”, a spuns avocatul Radu Dinulescu, pentru Gândul. Prin urmare, aceste două PUZ-uri produc deja efecte, astfel că pot fi obținute certificate de urbanism și autorizații de construire în baza lor.

Mințea că nu mai poate convinge Consiliul să mai suspende 1 an, pentru că știa foarte bine că le spusese că, în anul respectiv, el o să facă niște studii, o să-și ia niște avize și o să schimbe ce-i de schimbat. Nu putea să-i convingă că aceste PUZ-uri coordonatoare sunt greșite cu totul. Aiureli de-ale lui, că s-au betonat suprafețe verzi, că sunt blocuri între case etc.”

Avocat Radu Dinulescu

Alexandru Pânișoară: ”Sectorul 2 era cea mai mare miză pentru Nicușor Dan”

Urbanistul Alexandru Pânișoară spune că Sectorul 2 al Capitalei a reprezentat și reprezintă, încă, o miză foarte mare pentru Nicușor Dan, atacurile acestuia fiind îndreptate, de cele mai multe ori, într-acolo. Dar decizia judecătorilor de la Tribunalul București reprezintă un adevărat ”duș rece” pentru primarul general al Capitalei.

Judecătorii Tribunalului București au respins această acțiune, ceea ce înseamnă că – de astăzi – PUZ coordonator Sector 2 și PUZ coordonator Sector 4 reintră în vigoare. Suspendarea opera până la soluția de la primă instanță. Sectorul 2 era cea mai mare miză pentru Nicușor Dan. Acolo a reclamat, dintotdeauna, cele mai mari așa-zise nereguli. Adevărul este că pe Sectorul 2 s-a concentrat cel mai tare, e mare interes acolo. Începând de acum, oricine depune o cerere de urbanism trebuie să o primească în baza PUG, fie că este vorba de PUZ Sector 2, fie că este vorba despre PUZ Sector 4”, a declarat și Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului.