Giratoriul suspendat de la Berceni va fi inaugurat luna aceasta

9271

Pasajul suprateran de pe Centura Capitalei, de la intersecția cu șoseaua Berceni, ultimul pasaj de tip giratoriu-suspendat rămas de inaugurat de pe actuala Centură Sud a Capitalei după inaugurarea Pasajului Olteniței și a pasajului Domnești, va fi deschis traficului în următoarele săptămâni.

Stadiul Pasajului de la Berceni este destul de avansat, spre 90%, iar inaugurarea va avea loc în circa 10-14 zile. Deschiderea traficului vine, însă, cu o întârziere de aproximativ 10 luni față de termenul contractual inițial.

Citește și: În Suedia, ar putea începe Campionatul European de Sex!

Lucrările presupun și dublarea actualei centuri pe porțiuni de circa 2,5 km.

În prezent sunt gândite patru pasaje de tip giratoriu suspendat pe Centura Capitalei: Pasajul Domnești și Pasajul Olteniței au fost deja deschise, pasajul Berceni este încă în lucru, iar la Cernica lucrările au fost reziliate cu constructorul italian, care nu a reușit să se mobilizeze în șantier timp de doi ani.

Soluția giratoriilor suspendate este aplicată pe Centura Capitalei pentru că Centura Capitalei este lipită de calea ferată de centură, astfel încât orice pasaj trebuie să rezolve direcțiile de trafic și peste calea ferată. Practic, giratoriile suspendate vor permite șoferilor să o ia în oricare direcție și să evite și calea ferată de centură (fără treceri la nivel), în timp ce Șoseaua de Centură va rămâne la sol și nu va mai avea în calea ei nicio intersecție cu conflict de trafic.

DJ 401 (Șos. Berceni) va trece, practic, pe deasupra centurii prin girația suspendată, iar centura și linia de cale ferată vor rămâne la sol fără conflict de trafic și trecere la nivel.

Giratoriu suspendat DNCB – Șos. Berceni + lărgire la 4 benzi a centurii actuale

Lungime: giratoriul + 2,5 km

Cost: 30,5 mil euro

Constructor: Asocierea Trameco SA (Selina) – Vahostav SK AS – Construcții Erbașu SA – Grafic Tends SRL

Contract semnat: martie 2019

Termen de finalizare: 30 luni (6 luni proiectare și 24 luni execuție)

Lucrări începute în: august 2020

Finalizare posibilă: 20 iunie 2023

Stadiu la zi: 90%

Practic, giratoriile suspendate vor permite șoferilor să o ia în oricare direcție și să evite și calea ferată de centură (fără treceri la nivel), în timp ce Șoseaua de Centură va rămâne la sol și nu va mai avea în calea ei nicio intersecție cu conflict de trafic.