Gabriela Firea promite transport public gratuit pentru toți bucureștenii

1173
gabriela-firea

Elevii vor beneficia de transport gratuit în Capitală cu autobuzul, tramvaiul sau troleibuzul din luna februarie a anului viitor. Hotărârea s-a luat astăzi în ședinţa consiliului general al Municipiului Bucureşti. Iniţial, proiectul se adresa elevilor de până în clasa a 10-a, dar s-a extins până la clasa a 12-a inclusiv. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că pe viitor, are în plan să acorde tuturor bucureştenilor această facilitate.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: Am adăugat printr-un amendament, azi, extinderea și pentru 11, 12 pentru că aşa ni se pare normal, ca toţi liceeni să beneficieze de această gratuitate.

Elev: Ne dorim pentru că mergem foarte mult cu tramvaiul şi cu autobuzele. Este ieftin, dar se adună şi contează…

Elev: Mi se pare că ar trebui să facă transportul gratis, e important pentru elevi. Chiar dacă e ieftin, totuşi îi ajută.

Elevă: Chiar cred că ar fi cazul, cu alocaţie de 80 și ceva de lei ceva pe lună… Ne-ar prinde bine o gratuitate. Folosesc cel puțin trei mijloace de transport în comun pe zi, dus-întors.

Până acum, elevii aveau 50 la sută reducere pentru abonamente. Preţul pleca de la 15 lei pentru un abonament lunar pe o singură linie şi ajungea la 25 de lei pentru abonament pe toate liniile.

Propunere cu iz electoral sau nu?

Irina Zamfirescu, activist civic: Nu o putem încadra nici la o măsură de încurajare a transportului public, în condițiile în care nu există un studiu de impact, nu ne dăm seama ce se va întâmpla în urma acestei măsuri. Oamenii nu evită transportul public pentru că e scump, pentru că nu e scump, trebuie optimizat.

Şi alte oraşe iau măsuri cu privire la transportul elevilor. În Cluj, de la începutul anului şcolar, peste 200 de elevi ajung la şcoală cu autobuze speciale.

Citește și: DEFINITIV Taxa de salubritate impusă de Primăria Sectorului 4 este ILEGALĂ

Oana Buzatu, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca: Numărul estimat de mașini a fi pus în acest program este de cinci. Principalele şcoli din zona centrală care au clase între clasa pregătitoare şi gimnaziu.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat astăzi că anul viitor va propune transportul gratuit pentru toată lumea, nu doar pentru elevi.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: Este strategie corectă în momentul în care avem un parc auto bine dimensionat, să acordăm și această facilitate a gratuităţii, scopul fiind a diminua prezența mașinilor în trafic, a autoturismelor personale.

Astfel de iniţiative s-au luat şi în alte ţări. De exemplu, în luna iulie , Estonia a devenit prima ţară europeană care oferă transport gratuit cu autobuzul pentru toţi locuitorii pe aproape întreg teritoriul.

Iar premierul Marelui Ducat de Luxemburg plănuieşte ca din vara anului 2019, să ofere gratuit călătoriile cu autobuzul, tramvaiul sau trenul.