Gabriela Firea, decizie de ULTIMĂ ORĂ: Școli închise luni și marți, în Capitală

569
gabriela firea Sectorul 4 News

Primarul general, Gabriela Firea

A convocat Comandamentul de iarnă pentru duminică, la ora 12,00, ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Gabriela Firea a anunțat că școlile vor fi închise luni și marți, în Capitală.

„Din analiza pe care am realizat-o extrem de responsabil cu dl prefect, cu dna director al ANM București-Ilfov, cu dl inspector general școlar al municipiului București, am luat împreună decizia și va fi comunicată în cursul zilei de astăzi ca luni și marți să nu aibă loc cursuri în București și, probabil, se va extinde această decizie. (…) Eu prefer să venim întotdeauna cu măsuri de prevenție. Prefer să se spună că am fost ușor, ușor prea alertați decât să numărăm victime”, a spus Gabriela Firea.

Citește și: PROGNOZA METEO: Weekend cu ninsori şi ger. Va ninge şi în Capitală

Duminică dimineaţă, a intrat în vigoare o atenţionare cod galben de frig, care vizează toată ţara, fiind valabilă până pe 1 martie, la ora 10.00. Potrivit meteorologilor, valul de frig va cuprinde treptat toată ţara şi va fi în intensificare, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10-15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an. Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile şi va fi ger dimineaţa şi noaptea, la început cu precădere în jumătatea de nord, apoi şi în restul teritoriului, iar intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzaţia de rece. Din seara zilei de sâmbătă şi până duminică noapte, în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, în Muntenia, Oltenia, sudul Banatului şi Dobrogea vor fi ninsori temporare, care în sud-vest vor deveni moderate cantitativ. Vântul va avea intensificări în medie cu 45-50 km/h în majoritatea zonelor, iar în partea de sud-est a teritoriului rafalele vor atinge local 55-65 km/h.

O altă atenţionare, de data aceasta cod portocaliu de ger, va intra în vigoare luni, 26 februarie, la ora 03.00 şi expiră pe 1 martie, la ora 10.00. Meteorologii avertizează că în Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar şi pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă. Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 şi -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 şi -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzaţia de frig. Totodată, din dimineaţa zilei de luni, 26 februarie, aria ninsorilor se va extinde. În sud şi sud-est acestea vor deveni local abundente şi vor fi viscolite, în special în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei.