Este cale liberă pentru începerea lucrărilor la Planșeul Unirii: s-a aprobat programul Anghel Saligny

1342

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/2023 privind stabilirea unor măsuri în derularea Programului naţional de investiţii „Anghel Saligny”, a transmis Administraţia Prezidenţială. 

Printre altele, va fi reabilitată și infractructura din Piața Unirii, București, planșeul de peste râul Dâmbovița și consolidarea pasajului subteran.

Citește și: Sondaj: Pe cine preferați să fie noul primar al Bucureștiului?

Astfel, demersul are drept scop includerea în Program a obiectivului de investiţii „Regenerarea spaţiilor publice în zona Pasajul Unirii, prin realizarea lucrărilor de consolidare şi reabilitare a planşeului de acoperire a râului Dâmboviţa în Piaţa Unirii”, cu finanţare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei pentru cheltuielile care pot fi finanţate prin Program, precum şi suplimentarea valorii totale a Programului naţional de investiţii „Anghel Saligny” cu suma de 750.751.800,690 lei, pentru finanţarea acestui obiectiv.

Pe 24 mai 2023, Senatul a adoptat propunerea de lege, în calitate de prim for sesizat, iar pe 13 februarie, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul.

Situația infrastructurii din zonă este precară, iar Pasajul Unirii riscă să se prăbușească. În acest caz, consecințele ar fi catastrofale. O expertiză realizată în 2022 de Primăria Sectorului 4 și citată în nota de fundamentare a proiectului de OUG a constatat în cazul planșeului ”o stare avansată de degradare … care poate avansa rapid”.

Ministerul Dezvoltării arată în nota de fundamentare că „se impun o serie de lucrări de intervenție pentru a evita un eventual colaps nedorit al structurii sau a unor părți din aceasta”. Ministerul arăta că e nevoie de asigurarea fondurilor de la bugetul de stat pentru că autoritățile publice locale nu pot suporta, de la bugetul local, valoarea investiției de 763.353.087.