Dispare comerțul de animale? Primăria Capitalei vrea să interzică vânzarea pisicilor și câinilor în Pet Shop-uri!

824
petshop

În multe tări civilizate s-a interzis vânzarea de câini și pisici în Pet Shopuri. Primăria Capitalei are în dezbatere publică un proiect prin care dorește să oprească comercializarea acestora.

În incinta marilor galerii comerciale și-au făcut apariția pet-shopuri, de altfel foarte utile atât timp cât s-ar limita doar la vânzarea de hrană și accesorii pentru animale. Însă comercianții au dorit să aducă și vietăți pentru ca oferta să fie completă, neținând cont de nici o regulă.

În aceste condiții, Primăria Municipiului București anunță, printr-un proiect de hotărâre aflat în dezbatere publică, că dorește să interzică vânzărea câinilor şi pisicilor în magazine de tip “pet shop” şi în comerţuri similare pe raza Municipiului Bucureşti.

Potrivit proiectului de hotărâre, nerespectarea acestuia constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă 1.000 și 3.000 de lei pentru persoane fizice și respectiv 3.000 – 5.000 de lei pentru persoane juridice. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către Primarul General și  împuterniciții acestuia, primarii sectoarelor 1- 6 și împuterniciții acestora.

Experții denunță de asemenea condițiile improprii în care sunt ținute animalele până la vânzare și faptul că aceste condiții sunt răspunzătoare de probleme atât comportamentele cât și medicale, lucru care duce la abandonarea lor ulterioară când cumpărătorul realizează că nu îl poate integra corect în familie (costuri pentru tratament, întreținere costisitoare din cauza unor condiții medicale care impun o anume dietă și costuri cu educația – valabil pentru câini mai ales, întrucât ori sunt foarte timizi, fricoși ori agresivi și distrug bunuri în casă când sunt lăsați singuri, lucru care duce în multe cazuri la abandon mai târziu, fie la adăpostul de animale, fie chiar pe domeniul public).

Având în vedere că prin interzicerea comercializării animalelor de companie în pet shop-uri, sau comerțuri similare, poate duce la o creștere a ratei de adopție a animalelor din adăposturi și de la ONG-uri.